Folytatódik a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria közös szervezésű, hosszított esti nyitvatartású programsorozata, amely évek óta nagy sikerű. Felkelti azoknak a figyelmét is, akik napközben kevésbé érnek rá a tárlatok látogatására, szakemberek vezetik meghatározott időpontokban az egyes területeken az érdeklődőket.

   Szeptember 14-én megtelt a Szépművészeti Múzeum csarnoka, ismert jazz zenészek adták meg az alaphangulatot. Az érdeklődés fontos részeként a XX. századi modern francia festészet egyik jelentős mestere, Matisse művészete került a középpontba. A Pompidou központ által kölcsönzött gazdag anyag megismertet bennünket a színek varázsával, különösen igaz ez az Odaliszk sorozatra. 1949-50 között építette és díszítette a Vence-i dominikánus, Rózsafűzér kápolnát, amellyel ugyancsak ismerkedhet a látogató, és végül az utolsó éveiben készített kollázsokat is meg lehet tekinteni. Film mutatja a művészt, ahogy hatalmas ollójával vágja az alkotórészeket. Külön teremben vannak kis szobrai. Rajzai, rézkarcai, amelyek egyetlen vonallal készültek, hihetetlen tudást tükröznek. Az időszaki kiállítás címe: A gondolatok színe, tökéletesen írja le Matisse művészetét. Mindezek megértését segítik a művészettörténeti előadások és a több, félórás időtartamú tárlatvezetés.

Ugyancsak tárlatvezetések várták a látogatókat az ókori Egyiptom kincseit bemutató állandó kiállításon. Az akkor használt színek kaptak itt is szerepet a hieroglifák, a szobrok és temetkezési szokások ismertetése során. Ugyanitt foglalkozásokon közelről, kézbe véve megszemlélhettek többezer éves tárgyakat, kipróbálhatták a zenélő virágokat. Lehetett ismerkedni a klasszikus ókor, Casanova évszázada, és az európai szobrászat 1350-1800 című kiállítással is.

Fontos lépés, hogy speciális igényű, látás sérült, illetve siket és nagyothalló látogatók részére is tartottak tárlatvezetést.

A Reneszánsz csarnokban a kreatív sziget elnevezésű foglalkozáson Matisse után szabadon a színéivel, formáival próbálkozhattak. A márványcsarnokban a jazz zene mellett tapas és borvariációk segítettek az éhség és szomjúság legyőzésében.

Nagyszerű este volt. Érdemes számon tartani, hogy a Magyar Nemzeti Galériában október 12.-én és december 14-én, a Szépművészeti Múzeumban november 16-án lesz ismét „múzeum +” este.

Hajós Anna