A Kenyában született, de évtizedek óta Magyarországon élő Mike Wallace festőművész képeiből kiállítás nyílik az Esztergom közeli, a magyar határtól pár kilométerre lévő szlovákiai Béla kastélyában. A szeptember 11-én öt órakor tartandó megnyitón egyúttal meghallgatható a művész előadása is.

Érdekes, színes Wallace eddigi élete: Kenyában született, Zambiában nevelkedett, az Egyesült Királyságban tanult, színésznek készült. A fitnesz iránti érdeklődés vitte a szállodaiparba. Volt a Hilton lánc egyik hoteljének a regionális menedzsere, majd a Danubius cégnél szervezte meg a fitnesz-klubok kialakítását. 17 évig, mint nemzetközi gyógyászati csoportvezető dolgozott itt. A témakörben két könyve is megjelent. Egyetemi tanár, ám szabadidejében egyre sikeresebben mutatkozik meg, mint festőművész.

Mint mondta, stílusa hiperrealista. Művészete egyrészt Afrika éles fényeit és élénk színeit tükrözi, másrészt Budapest VIII. kerületének izgalmas, humoros világát, ahogy eltűnik a régi és megújul az ottani életmód. Ez a kontraszt jellemzi a hortobágyi pusztáról alkotott, nem hagyományos, inkább humoros és álomszerű festményeit is.

A bélai, hajdani grófi kastély, amely a kiállításnak helyet ad, ma szálloda és rendezvényhelyszín. Az államosítás után 2000-ben visszakerült a család tulajdonába; ma az egyik legelegánsabb hotel. Patinás termeiben a festmények bemutatkozása nagyszerű lehetőséget kap, ahogy a hotel is gazdagodik az érdekes látvánnyal.

Hajós Anna