A mintegy 65 ezer hektáron gazdálkodó Pilisi Parkerdő Zrt. az ország leglátogatottabb erdeinek fenntartója, területén évi 30 milliós látogatószámmal. Utóbbi annak is köszönhető, hogy frekventált kiránduló- és túracélpontokkal rendelkezik, turisztikai kínálata pedig folyamatosan bővül.

A Pilisi Parkerdő Zrt. az ország egyetlen parkerdőgazdasága, amely Pest és Komárom-Esztergom megyében a Gerecse, a Pilis, a Visegrádi és a Budai-hegység, a Gödöllői-dombság, valamint a Csepeli-síkság területén működik. Itt a gyalogos természetjárás mellett, a kerékpáros és a lovas turizmus fejlesztésében is évről-évre jelentős előrelépések történnek. 2018 óta működik a Pilis Ride lovas túraútvonal, a kerékpáros turizmust szolgáló Pilis Bike nyomvonalak pedig közvetlenül csatlakoznak az esztergomi vasútvonalhoz.

A kedvelt kirándulóhely turisztikai kínálatának egyik fontos eleme a kerékpározásra alkalmas erdei utak felújítása, helyreállítása. A parkerdő területén 100 e-bringával egy kiterjedt e-kerékpárkölcsönző-rendszer, valamint egy hegyi kerékpározásra alkalmas pálya is kiépül. A felújítások során az úthálózat csaknem 75 kilométer hosszan újul meg és válik kerékpározásra alkalmassá.

Egyre nagyobb ugyanis az igény a hegyi kerékpártúrázásra is. Ezért a sportág szerelmesei rövidesen egy egyértelműen kijelölt nyomvonallal, biztonságos infrastruktúrával és technikai kihívásokkal ellátott új pályán hódolhatnak majd szenvedélyüknek. Az új eszközökkel a kevésbé edzettek is megtapasztalhatják a hegyi bringatúrák örömét. A kerékpáros és gyalogos utak találkozási pontjain eddig már 32 helyszínen, bicikliseket kiszolgáló infrastruktúrát alakítottak ki. Emellett a Pilisi Parkerdő területén közel ezer padot és asztalt helyeztek ki, 32 esőbeálló és 85 tűzrakóhely áll a turisták rendelkezésére, s emellett 24 erdei forrás felújítására is sor került.

De a terület kezelőinek gondolniuk kell a gépjárművel érkezőkre is. A Pilisi Parkerdő területén üzemelő parkolók a megnövekedett forgalom miatt gyakran telítettek, zsúfoltak, illetve sokszor a kevés hely miatt az erdőbe, fák közé parkolnak az autóval érkezők. Ezért új személygépjármű- és autóbusz parkolóhelyeket alakítanak ki, illetve újítanak fel. A fejlesztések eredményeként kilenc ponton, összesen 335 személygépkocsi parkolása válik lehetővé. A mostani beruházások összértéke eléri a 3 milliárd forintot, a megvalósítás pedig 2022 év végéig tart.

Földesi László

Fotó: Pilisi Parkerdő