A dunai személyhajózás fejlesztése jegyében, rövidesen új szárnyashajókkal bővülhet az itteni flotta.

A MAHART PassNave Személyhajózási Kft. tevékenységének meghatározó üzletága a szárnyashajókkal végzett nemzetközi és belföldi dunakanyari menetrendi és charterhajózás, melyet a társaság jogelődje 1963-ban kezdett meg Budapest és Bécs között. Később, a 2004-ben elindított belföldi szárnyashajós programjáratok részeként már Kalocsára, Soltra, Bajára, Mohácsra, a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékokra, Esztergomba és Komáromba is közlekedtek járatok.

A MAHART PassNave szárnyashajói belső kialakításukkal már-már egy vízen haladó repülőgépre emlékeztetnek. A kabinokban többek között LCD monitorokkal felszerelt korszerű hangosítás, világítás és szellőző rendszer szolgálja az utasok kényelmét. E hajótípusok egyik különleges szolgáltatása a magyar, angol és német nyelvű, GPS-vezérelt audió, illetve vizuális idegenvezetés. A szárnyashajók átlagos utazósebessége 60-65 km/óra.

Közülük jelenleg a legnagyobb befogadóképességű a 112 férőhelyes, kétmotoros Sólyom. Ezt a típust széles körben használták a Szovjetunióban, majd Oroszországban és más utódállamokban. A MAHART illetve a MAHART PassNave három ilyen Sólyom szárnyashajót üzemeltet 1971 óta.

A közepes, 71 férőhelyes Vöcsök hajók is rendelkeznek a jármű orrába épített széleslátószögű kamerával, melynek képei és a GPS helyzetjelző rendszer adatai alapján az LCD képernyőkön keresztül tájékoztatják az utasokat. Az utastéri asztalokhoz számítógépes csatlakozókat és hálózati aljzatokat építettek ki. A MAHART illetve a MAHART PassNave 1977 óta négy Vöcsök szárnyashajóval rendelkezik.

A flotta legkisebb példánya a 44 személyes, sekély merülésű Bíbic, amely kiválóan használható rövidebb belföldi utakra. Itt is az alapfelszereltséghez tartozik a megújult, modernizált utastérvilágítás és hangosítás, valamint a nagy teljesítményű szellőzőrendszer. A MAHART PassNave négy ilyen szárnyashajót üzemeltet.

Bár a jelenlegi flotta az elmúlt évtizedekben számos felújításon esett át, cseréjük lassan időszerűvé válik. A hajóstársaság tervei szerint, a modernizációs program során öt év alatt, legalább hat új, Valdaj típusú, modern szárnyashajó érkezhet Magyarországra. Közülük négy 45 személyes, Valdaj 45R típus lesz, míg további kettő ugyancsak új gyártású, 120 személyes Meteor 120. E járművek a jelenleg még forgalomban lévő Sólyom, Vöcsök és Bibic típusok helyét vehetik át.

Földesi László

Fotó: MAHART PassNave