A Szlovák Turisztikai Képviselet és a Szlovák Intézet adott helyet a szlovákiai Dunamente TDM bemutatkozásának, újdonságai ismertetésének. Ez a TDM 2015-ben alakult, hét önkormányzat és 20, a desztinációban a turizmusban érintett cég részvételével. Két irodájuk, a komáromi és a párkányi egész évben működik, Pat községben pedig szezonálisan várják az érdeklődőket. Mind Sonja Jelinkova képviseletvezető, mind Sipos Ildikó, a Szlovák Intézet igazgatója kiemelte megnyitó beszédében a két ország érintett Duna parti régiójának a határon átívelő változást, a 90-es évek előtti, a szögesdrótok és szennyezett környezet okozta helyzet megszűnését. Mindkét oldalon sikeres az együttműködés, amely sok jó, segítőkész embert kapcsol össze. A fejlődésben sokat számít az Európai Uniós támogatás.

Bauer Ildikó, a Dunamente TDM ügyvezető igazgatója utazási irodák és újságírók előtt ismertette az érintett térség turisztikai kínálatát és látnivalóit. Elmondta, hogy együttműködnek a Komárom- Duna-Gerecse magyarországi TDM-mel. A szlovák oldalon két híd ível át két nagymúltú történelmi városba. A hidak bár építmények, de egyúttal országokat, városokat, embereket kötnek össze. A Mária Valéria hídon Esztergomból Párkányba érkezhetünk, az Erzsébet híd pedig a történelmi város, a két Komárom között teremt élénk kapcsolatot. A Párkány és Komárom közötti 50 kilométeres szakasz nemcsak főúton tehető meg, hanem a Duna mentén végighúzódó, az EUROVELO 6 hálózat részeként megépült kiépített kerékpárúton. A terület könnyen megközelíthető akár Esztergomtól a 10.-es főúton, akár Budapestről az M1-es autópályán.

Révkomárom bevehetetlen vára, valamint a XIX. századtól erődrendszere is világszerte híres. Itt született Jókai Mór, Lehár Ferenc, itt lépett be az országba először Sissi, Ferenc József felesége is. Komárom évszázadokon keresztül a térség kulturális, szellemi központja volt. Az erődrendszer kiépítésével hadászati jelentősége tovább nőtt, 200 ezer katona befogadására vált alkalmassá. Az 1848-49-es szabadságharcban betöltött szerepére ma is emlékeztet a városháza híres toronyórája, amely naponta többször eljátssza a Klapka indulót. A város történetét az erődben, illetve a Duna Menti Múzeumban ismerhetjük meg. Tematikus városnéző programok segítenek a folyó két partján elterülő Komárom bejárásában, akár kisvonat segítségével is. 

A római Limes világörökségi várományos listáján szerepel Izsa, az egykori Kelemantia római kori erőd és tábor helyszíne. Az itteni múzeumban nemcsak a feltárt római emlékek, hanem a térség néprajzi öröksége is megtekinthető. Pat 27 fokos termálvizét már a rómaiak is használták gyógyulásra. Napjainkban a forrás és környezete természetvédelmi terület. Wellness hotel, élményfürdő és forrástó teszi emlékezetessé az idelátogatást. Karva Duna parti kilátója, az itt haladó EUROVELO 6-os kerékpárút, a tiszta vizű dunai szabadstrand mellett egy 1232 körül épült későromán templommal is büszkélkedhet. Népszerű rendezvényük – kihasználva a Karva és Lábatlan közötti kishajó közlekedést – a Lábatlan – Karva Maratoni kerékpártúra, valamint a Nemzetközi Fekvőkerékpáros találkozó. Dunamocs királyi várbirtok volt, Párkány és Komárom között félúton fekszik. Boráról híres, ahogy a túlparton a neszmélyi borvidék egyik meghatározó települése, a márványáról is ismert Süttő. Dunamocson is több évszázados a szőlőtermesztés hagyománya. Kadarka, gohér és a kövidinka a leggyakoribb. Több országból vonz vendéget a borászattal kapcsolatos Burcsákfesztivál. A falumúzeumában jelentős néprajzi és helyismereti gyűjtemény várja az idelátogatókat. Csokonai Vitéz Mihály nagy szerelme, Lilla is itt élt három évig második férjével. Múzsla és környéke egykor egyházi birtok volt, az esztergomi hercegprímás tulajdona. Az itteni borkultúra is több évszázados múltra tekint vissza a klíma és a talaj optimális adottságai miatt. Kiváló minőségű, magas cukortartalmú az itt termesztett szőlő. A település határában lévő Csenkepuszta természetvédelmi terület, ritka természeti kincsekkel. Párkány többnapos tartózkodásra alkalmas fürdőváros. Élményfürdője a hét hatalmas kültéri medencével 12 ezer látogatót tud fogadni egyszerre. A városközpontban pedig cukrászdák és éttermek sokasága kínál gazdag gasztronómiai fogásokat. Kisvonat vihet Esztergomba – vagy hozhat onnan bortúrára, lehet menni Múzslára, hajókázni, evezni, kerékpározni. És csodaszép a kilátás az esztergomi bazilikára, a várra és a Mária Valéria hídra.

A két régió együttműködése révén a létrehozott kedvezménykártya mintegy 150 elfogadóhelyen használható fel a Duna mindkét partján.

A terület bemutatása után a résztvevők szlovák és dunamenti ételkülönlegességeket, valamint múzslai borokat kóstolhattak. Az utóbbiak között volt Bott Frigyes egyik vörösbora is. Ő arról ismert a magyar borkedvelők között, hogy az egyik évben egyik borát megválasztották a Magyar Tudományos Akadémia borának, egy másik alkalommal pedig a magyar országgyűlés bora is az általa készített lett.

Hajós Anna