Hétvégente N19-es jelzéssel, újra közlekednek a nosztalgiavillamosok Budapesten a belváros és Óbuda között.

Budapesten már több mint egy évtizede váltak rendszeressé a nosztalgiajáratok, ami jóval több, mint egyszerű közlekedési szolgáltatás: valójában egy időutazás, amely egyszersmind szerethetővé és élménnyé teszi a fővárosi közösségi közlekedést. A járművek vezetői és a kalauzok olyan válogatott személyzet tagjai, akik a munkájuk elvégzése mellett lelkesen beszélgetnek az utasokkal, mesélnek a régi járművekről. Az érdeklődők pedig a végállomáson akár csengethetnek is a villamosok csengőjével.

A budapesti közlekedési társaság (BKK) számos, a fővárosba látogató turisták körében is rendkívül népszerű, egyedi megjelenésű, különböző korszakokat reprezentáló járművel rendelkezik, amelyek egykor a budapestiek hétköznapjainak részei voltak. Ezekkel 2010-től utazhatnak az érdeklődők a nyári főszezonban. Emellett eddig alkalmanként városi rendezvényekhez és ünnepekhez kapcsolódva is találkozhattunk nosztalgiajárművekkel a főváros utcáin. Budapest modern kori közlekedéstörténete több mint százéves múltra tekint vissza, s a hazai járműgyártás ikonikus példányai közül többet is sikeresen megmentettek, illetve az elmúlt években felújítottak.

A kuriózumnak számító közlekedési eszközökön kívül, 2019-től olyan retrójáratokkal is találkozhattunk Budapesten, amelyek kifejezetten az 1980-as, 1990-es évek hangulatát idézték. Utóbbiak ma már nem, vagy csak ritkán járnak a napi forgalomban, de korábban természetesen a fővárosi utcaképhez tartoztak. Ezek a járatok segítették többek között a Zugligeti Libegő megközelítését, de a helyi önkormányzattal együttműködve, a budafoki borfesztiválra is ilyen „időutazással” juthattak el az arra kíváncsiak.

A járatok népszerűségét jól mutatja, hogy a 2019-es szezonban már több ezren utaztak rajtuk. Az egyikük korábban például a világ tíz legszebb villamosvonalának egyikén, a Duna-parton a 2-es útvonalán szállította az utasokat. Itt mindössze egy jegy megváltásával útközben számos műemléket, látnivalót, többek között az Országházat, a budapesti hidakat, a budai Várat, vagy a Gellért-hegy panorámáját lehetett megtekinteni. A nosztalgiajáratok azonban a koronavírus-járvány miatt, sajnos átmenetileg nem közlekedtek.

 

A BKK vezetősége most úgy döntött, hogy az idei turisztikai főszezonban újra indítja ezt a szolgáltatást, de ezúttal nem a 2-es villamos vonalán, hanem a főváros pesti és budai oldalának összekötésével. A járművek N19-es jelzéssel, a Deák Ferenc téri pesti végállomástól az Astoria – Kálvin tér – Fővám tér – Szent Gellért tér – Műegyetem – Rudas Gyógyfürdő – Várkert Bazár – Clark Ádám tér – Halász utca – Batthyány tér – Bem József tér – Margit híd – Szent Lukács Gyógyfürdő – Komjádi Béla utca – Zsigmond tér és a Kolosy tér után érik el a Katinyi mártírok parkját.

Az útvonalon hétvégente az eredeti állapota szerint felújított, barna, favázas 611-es villamos közlekedik. A korhű állapotúnak megőrzött jármű a korábbi évtizedek hangulatát hozza vissza. A járatokat nosztalgia vonal- vagy napijeggyel lehet igénybe venni, amelyek elővételben megvásárolhatók a BKK értékesítő pontjain, valamint elérhetők a nosztalgiajáratok személyzeténél is. A nosztalgiavillamosok idén 2022. október 31-éig közlekednek.

Földesi László

Fotó: BKK