A koronavírus terjedésének lassítása érdekében a kormány által hozott intézkedések komoly terhet jelentenek a vállalkozások számára. Ezért a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) úgy döntött, hogy gyakorlati segítséget nyújt a munkáltatók és a munkavállalók biztonságának és egészségének megőrzéséhez.

A koronavírus hosszú ideig nem fog eltűnni az életünkből, ezért csak a megelőző intézkedések biztosíthatják az egészséges és biztonságos munkavégzést, amelyek egyben hozzájárulhatnak a COVID-19 terjedésének megakadályozásához. E törekvés jegyében készítette el a BKIK azt a Járványügyi Higiénés Kisokost, amely a COVID-19 járvány tapasztalatait felhasználva, segít a második hullám kezelésében, a felmerülő problémák enyhítésében, valamint a vírus hazai terjedésének lassításában.

A 21 oldalas kiadvány részletesen foglalkozik a vírusmentes munkahely kapcsán a munkáltatói feladatokkal vagy a hulladékkezeléssel, és szakszerű munkavédelmi és higiénés ajánlásokat is tartalmaz. Utóbbiakban szerepel többek között, hogy oktatással kell törekedni a munkavállalók koronavírussal kapcsolatos ismereteinek bővítésére, és a veszély jelentőségének tudatosítására. Segítséget kell nyújtani számukra a megfelelő személyi higiénével és a fertőzés megelőzésével kapcsolatos ismeretek elsajátításához, és elő kell segíteni a megfelelő viselkedésformák megismerését és széleskörű elsajátítását.

A BKIK azt is javasolja, hogy a közvetlen érintkezés elkerülésére, ahol lehet, vezessék be a lépcsőzetes munkakezdést. Ugyanakkor hőkamerával, vagy érintés nélküli hőmérővel műszakonként ellenőrizni kell a munkavállalókat, és alkoholos kézfertőtlenítési lehetőséget kell biztosítani a bejáratokhoz. Biztosítani kell továbbá a munkavállalók (és az ügyfelek, vendégek) között a másfél-kétméteres védőtávolságot.

A pihenőhelyiségekben, étkezőkben a munkáltatónak biztosítani kell a megfelelő mosogatást, vagy az egyszer használatos étkezési eszközöket. Az öltöző- és tisztálkodóhelyiségekben egyszerre csak annyi személy tartózkodjon, hogy biztosítva legyen egymástól a védőtávolság.

Zárt terek esetében célszerűek a gyakori szellőztetések, klíma, illetve légkeveréses rendszerek alkalmazása nem javasolt. A higiénés szabályok betartásával csökkenthető a megbetegedések száma és lassítható a járvány terjedése.

A kiadvány szerint a védőeszközök ugyan nem nyújtanak 100%-os védelmet, de megfelelő használat mellett segíthetnek a fertőzés kivédésében. Egyéni védelmet nyújt az egyszer használatos kesztyű, a védőszemüveg, a szájmaszk, az elválasztó fal (plexi, vagy üveg). A szájmaszkok fizikai akadályt, gátat képeznek, ily módon védelmet nyújthatnak a cseppfertőzés ellen. A COVID-19 fertőzés megelőzésére a munkahelyeken műszakonként legalább egy alkalommal fertőtlenítő takarítást kell végezni. A takarításnak ki kell terjednie a közvetlen munkakörnyezetre, a kiszolgáló helyiségekre, öltözőkre, étkezőkre és a mellékhelyiségekre is. A BKIK a kiadványa végén számos hasznos melléklettel segíti még a vírusjárvány elleni védekezést.

Földesi László

Fotó: BKIK