Megújulhat végre a budai Bem téren álló, a Külgazdasági- és Külügyminisztérium mellett található romos Radetzky-laktanya. A tervek szerint, a létrejövő új épületkomplexumban egy szállodát és egy irodaházat alakítanak ki.

Az eredetileg klasszicista stílusú, legendás épület 1840-ben kezdetben élelmiszerraktár volt, majd kaszárnyává alakították át, de később működött börtönként is. Sajnos, Budapest központjában ma már szinte ez az egyetlen olyan jelentősebb építmény, amely még mindig ennyire méltatlan, immár omlásveszélyes állapotban található.

Bár kiemelt helye miatt az elmúlt évek során több befektető is megpróbálta megszerezni, a korábbi beruházók fejlesztési elképzelései számos, az épület városképi jelentőségéhez kötődő szempontot figyelmen kívül hagytak. Felmerült például olyan terv is, amely még 2009-ben néhány homlokzatszakasz műtárgyszerű megtartását leszámítva, az épület teljes lebontásával számolt, hogy a helyére egy üveg-acél irodaház kerülhessen. Mindezt végül csak hatósági úton sikerült megállítani.

A WS Buda Project Kft. 2019 februárjában vásárolta meg az addigra részben lebontott, jelentősen leromlott állapotban lévő patinás épületet, és mint rövidesen kiderült, az új tulajdonos a Radetzky-laktanya átépítése során figyelembe kívánja venni a városépítészeti arculat, az építészeti érték és az örökségvédelem szempontjait. Ezért a műemlékvédelmi szempontból védett épület utcai homlokzatait mindenképpen megtartják és felújítják.

A „falak mögött” azonban mégis csak szükség lesz némi átalakításra. A frekventált helyen lévő, parkra és a Dunára néző épületrészből egy 130 szobás szállodát alakítanak ki, míg nyugatra, a szálloda mögött irodák kapnak helyet. A tervezők az új épületszárnyba közösségi teret is terveznek, ahová majd bárki betérhet. Ezzel a Bem tér végre a budai oldal egyik szép és vonzó pontjává válhat.

A tervek szerint a hotel az építmény Bem tér felőli részén, míg az irodaház a Bem József utca és a Fekete Sas utca felőli részén épülne. A teljes épület alatt mélygarázst alakítanak ki, a Tölgyfa utca felé eső oldalon pedig egy, a környékbeli lakók számára is használható parkoló létesül.

Az új befektetők egy a műemléki felújításokban nagy tapasztalattal rendelkező irodát kértek fel a tervek elkészítésére. A többszörös Ybl-díjas 3h Építésziroda (Szegedi Dóm látogatóközpont, Pannonhalmi bazilika megújítása, MOME Campus, a fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának rekonstrukciója) koncepciója alapján a Bem téri épület városképi jelentőségű főhomlokzatát megőrzik, díszeit helyreállítják, és az új funkciók kialakításával nyitottabb, befogadóbb lesz az épület.

Fontos szempont továbbá, hogy az ENSZ szakosított szervezete, az UNESCO szempontjainak is megfelelve nem csak az épület, hanem annak környezete is előnyére változik. A Bem tér megújítása, illetve az ottani közterület átalakítása összhangban van a Fővárosi Önkormányzat által korábban készíttetett Duna Buda koncepcióval. A fejlesztés során létrejövő új funkcióval, egy épületen belüli passzázs átkötéssel együtt már nem csak forgalmas közlekedési csomópontként él majd tovább a terület, hanem valódi élettel teli, városi térré válhat.

Földesi László

Fotó: 3hÉpítésziroda