A külföldre utazó kínai turisták 2019 első felében 127,5 milliárd dollárt költöttek, amelynek felét tették ki az ázsiai célállomások. Mindez annak köszönhető, hogy Kína lakosságának életszínvonala folyamatosan emelkedik, így egyre több pénzt tudnak szabadidős tevékenységre fordítani.

Idén még mindig a bankkártyás fizetés volt a leggyakoribb fizetési mód, de már érezhetően növekedett az okostelefonok használata is, hiszen az előző év azonos időszakához képest gyakorlatilag megduplázódott az ezeken az eszközökön lebonyolított pénzforgalom. Az idei első félévben a külföldre utazó kínai turisták 54%-a ázsiai célállomásokon, 24%-a Amerikában, 13%-a pedig Európában töltötte a vakációját.

A kínaiak számára az öt legnagyobb ázsiai úticél Hongkong, Japán, Makaó, Tajvan és Dél-Korea, de népszerű még a körükben Szingapúr, Thaiföld, Vietnam és Indonézia is. Európában a legtöbb kínai turistát Franciaországban, Olaszországban, az Egyesült Királyságban és Svájcban regisztrálták.

Ugyanakkor az elmúlt évben a politikai és kereskedelmi kapcsolatok megromlása, az utazási irodák „befolyása” és az emelkedő valutaárfolyamok miatt, az Egyesült Államokba csaknem 2 millió fővel kevesebb kínai látogatott el. Ha a két ország közötti feszültségek nem enyhülnek, akkor jövőre további 2 millióval kevesebben utaznak Kínából az Egyesült Államokba.

Már pedig ez az amerikaiaknak súlyos dollár milliárdokban kifejezhető bevételkiesést jelent. Az idei évben az Egyesült Államokban közel 650 ezerrel kevesebb kínai látogatóra számítanak, ami óvatos becslések szerint is legalább 3,8 milliárd dolláros veszteséget jelent az ország turisztikai iparága számára. Egy kínai turista ugyanis látogatásonként, átlagosan 5800 dollárt költ el, ami messze a legmagasabb a többi külföldi beutazóhoz képest. Például, az Egyesült Királyságból érkezők személyenként „mindössze” 2500 dollárt költenek.

Az Egyesült Államok számára mindenesetre figyelmezető jel, hogy 2018-ban – az előző évhez képest – 5,7%-kal esett vissza a kínai beutazó forgalom. 2018-ban a Kínából az Egyesült Államokba érkező látogatások 5,7% -kal csökkentek az előző év azonos időszakához képest, miután ezt megelőzte egy 14 éven át tartó, folyamatos emelkedés. Úgy tűnik, a lejtmenet folytatódik, s ez a tendencia egyelőre tovább tart, mivel 2019 első hat hónapjában, az előző év azonos időszakához képest 2,2%-kal csökkent az Amerikába utazó kínai turisták száma.

Földesi László