Az újraindított kínai járatok révén bízik a kambodzsai turisztikai vezetés abban, hogy az ideérkezők száma néhány éven belül eléri a járvány előtti szintet. 2019-ben 2,36 millió kínai turista jött a királyságba, és mintegy 1,8 milliárd dollár bevételt generáltak. Kína a világ legfontosabb kiutazó turisztikai piaca, ezért az újra indulás nemcsak Kambodzsának, hanem az egész világnak igen fontos.

Sárdi Rudolf, a Kambodzsai Királyság Idegenforgalmi Minisztériumának Kelet-európai képviselője elmondta, az ország össz-turizmusból származó idei bevételei várhatóan elérik a 4 milliárd dollárt a kívánt 15 millió belföldi és négymillió külföldi látogatónak köszönhetően. 2021-ben csak 200 ezren voltak, tavaly viszont már 2,2 millió külföldi látogatót fogadtak. A képviselő megemlítette, hogy Thong Khon, Kambodzsa turisztikai minisztere idén legalább egymillió kínai turista fogadásával számol a 2022-es 110 ezres számmal ellentétben.

A magyar turistáknak is kedvelt desztinációja Kambodzsa.  Angkor Wat szentélyei a legkedveltebb célpontok, ahol 2-3 napig tartózkodnak. A fejlett közlekedési lehetőségeknek köszönhetően könnyen elérhető Sihanukville, és Phnom Penh is. Új gyorsforgalmi utak, repülőterek, a beindult gyorsvonat-közlekedés, a szállodai kapacitás növelése, valamint az idegenforgalmi szakemberek képzésének javítása hozzájárul ahhoz, hogy az ide érkezők mind hosszabb ideig maradjanak, élvezve a minőségi szolgáltatásokat.

Hajós Anna