2021. január 21-től Srí Lanka nemzetközi repülőterei újra fogadják a járatokat. A külföldi turisták negatív koronavírus teszt birtokában utazhatnak be. Korlátozások ugyan érvényben vannak, de a 10 hónapos lezárás után a szigetországban újraindul a turizmus.

Kókuszpálmák, finom homokos strandok, az Indiai-óceán illata, bársonyosan zöld hegyek, teaültetvények, vízesések, ókori paloták, templomok maradványai. Egyébként is, de különösen most, ki ne vágyna egy ilyen helyre?

10 hónap után Srí Lanka újra megnyitotta a határait a turisták előtt, a szigetország két nemzetközi repülőtere 2021. január 21-től fogadja a nemzetközi járatokat. A beutazáshoz az indulás előtt maximum 96 órával készített, negatív koronavírus teszt szükséges. Érkezés után, a hotelben újabb koronavírus tesztet kell végeztetni. Amennyiben a tartózkodás hosszabb egy hétnél, akkor újabb tesztre kötelezik a turistákat.

Ha bármelyik teszt pozitív, akkor a tünetmentes vendégnek a szálláshelyén kell karanténba vonulnia. Amennyiben a tünetek is megjelennek, akkor azonnal kórházba szállítják a beteget.

Bár a helyiek kedvesek és vendégszeretők, a személyzetet leszámítva most a turisták nem találkozhatnak velük. A szigetország területén 14 turisztikai zónát határoltak le, ahol 55 hotel fogadhatja a külföldieket. A kijelölt zónákat a turisták nem hagyhatják el. A tartózkodás első két hetében még a kijelölt zónákban is csak hivatalos kísérők társaságában kirándulhatnak a külföldiek.

Vízumot Srí Lanka jelenleg csak online ad ki, a helyszínen, érkezéskor nem igényelhető. A beutazáshoz szállást előre kell foglalni, feltétlenül szükséges a betegség- és balesetbiztosítás, illetve ki kell fizetni a helyszínen végzett PCR teszt árát, ami 12 dollár.

Szegedi Andrea