Programsorozat indult május 19-től „Érezd Szombathelyt!” címmel a Vas vármegyei nagyvárosban.  A kulturális és turisztikai kavalkád az adott időszak szinte valamennyi hétvégéjére vonzerő lesz a közönség számára. Mintegy 25 helyszínen, száznál is több változatos programot állított össze a szombathelyi önkormányzat, a fenntartásában működő szervezetek, és részt vesz egyre több helyi civil, gasztro-, lokálpatrióta, sport, turisztikai, egyházi és művészeti cég, közösség. A tavalyi évhez képest megduplázódott a számuk. A munkájuk célja a teljes közösségi élmények létrehozása, gyerekeknek, családoknak, fiataloknak és időseknek egyaránt. A programok többsége ingyenesen látogatható.

A nyitórendezvény az Európai Táncfesztivál volt, amit a Mercedes Oldtimer találkozó követett. Június 3-4. az akusztikus minifesztivál ideje lesz a Zsinagóga udvarban, amelyen fellép Lovasi András, Pásztor Anna, Bérczesi Róbert, Felefánt, Müller Péter Sziámi. A következő hétvégén kétnapos nyárindító helyszíne a Történelmi Témapark; itt a Bikini, a Republic, az Animál Cannibals, a Bon Bon, és a helyi kötődésű Mokka zenekar szerepel. Június 16-18. között zajlik majd a Csepűrágók világtalálkozója a magyarországi Nemzetközi Színházi Olimpia részeként. Kesztyűsbáb és marionett előadások, bábos mesemondók, cirkuszi és animációs produkciók, óriásbábos és gólyalábas menetszínházak, pantomim előadások várják az érdeklődőket.

Június 23-án a legerősebb tűzoltók nemzetközi versenye folyik majd a szombathelyi Fő téren. 23-24-én a csónakázó tónál a Szentiván-éji vigasságoknak lehet örülni. Július 2-8. között a jazz szerelmesei a Lamantin Jazz Fesztivál keretében a Weöres Sándor színházban élvezhetik ezt a műfajt. A nyitott városháza sorozat terasz-koncertekkel várja az érdeklődőket a nyári estéken.

Gasztro utazásban lehet része annak, aki a „108-as Étterem Bucival”, vagy az Il Gallo Nero grillestjein fogyaszt. A Móló étterem és a Víztorony bisztró zenés kóstolókkal kényezteti vendégeit, a Mészáros cukrászda fröccs-terasszal és éjszakai fagylaltozással vár mindenkit.

A Történelmi Témaparkban újdonság a Nagy Szombathelyi Kvíz party július 6-án. Baráti társaságok, munkahelyi közösségek, családok, sportklubok mérhetik össze szülővárosukról tudásukat a kocsmakvíz során. Júliusban és augusztusban ugyanitt az elektroswing kedvelői a műfaj legrangosabb hazai képviselőivel találkozhatnak, babzsákon üldögélve, vagy pléden, piknikes, lazulós hangulatban.

Július 22-én a megújult Emlékmű alatt retroparti során ünnepelhetik az emlékmű és környezetének újjászületését; a bulira érdemes retro-cuccban érkezni. Ugyanitt zenés kertmozit is látogathatnak.

A csónakázótónál július 29-30-án vizes programokra, augusztus 12-én Király Ferenc nemzetközi labdarúgótorna megtartására kerül sor. Nem maradnak el a családi szórakozások sem, lesz például kalózparti, ökojáték, észpörgető, vagy éppen sportfoglalkozások is szerepelnek a kínálatban.

A Vasi Skanzenben a régi idők lakodalmas szokásait elevenítik fel, köztük sor kerül a lakodalmi menetre, söprűtáncra, tréfákra. Mindehhez csatlakozni lehet.

  A Savaria múzeum ingyenes tematikus tárlatvezetést kínál, szóba kerülnek a római kori étkezési szokások, a császárok, a város településfejlődése, vagy éppen a herendi porcelán és az ötvösművészet.

Augusztusban az Egyházmegyei Karitász szervezésében a Püspökvár koncertek a szabad ég alatt lesznek. Szeptemberben pedig a kutyásokkal együtt lehet ünnepelni a Fekete István állatvédő egyesület fennállásának 15. évfordulóját a négylábú kedvencekkel.

Hajós Anna