Németországban az átlagos kihasználtság csökkenése és a gazdasági recesszió körüli bizonytalanság ellenére, a rendelkezésre álló szobánkénti szállodai bevétel (hotel revenue per available room – RevPAR) várhatóan magasabb lesz 2020-ban, mint idén. Az átlagos napi ráta (average daily rate – ADR) ugyanis a hét legfontosabb német régió közül, hatban folyamatosan javuló tendenciát mutat.

A szállodai szobák átlagos kihasználtsága azonban a tartós kínálatnövekedés, valamint az egyre több elemző által prognosztizált gazdasági visszaesés miatt, várhatóan csökkenni fog. Németországban egyedül Hamburg az a nagyváros, ahol a szakemberek óvatos előrejelzése szerint, a szállodai foglaltság enyhe (mindössze 0,02%-os) növekedésére lehet számítani, míg Düsseldorf várhatóan 11,3%-os növekedésre számíthat mind az ADR, mind pedig a RevPar mutató tekintetében.

Frankfurtban, Stuttgartban és Münchenben viszont a szállodai kínálat növekedése jövőre, várhatóan meg fogja haladni a keresletet. Számos elemző hívta fel már eddig is a figyelmet arra, hogy Németország gazdasága ugyan az elmúlt egy évtizedben növekvő tendenciát mutatott, de az országnak a globális gazdasági lassulás miatt, most már számítania kell egy lehetséges recesszióra is, amit a GDP enyhe csökkenése már most is jelez.

Németország az elmúlt másfél évtized során háromszor volt kénytelen átélni gazdasági recessziót, s ennek során a RevPAR teljesítmény visszaesése mindig csak legalább fél év után, vagy még annál is később jelentkezett. A szállodák azonban tanultak az eddigi válságokból, és teljesen új – számítógépes – bevételkezelési technikákat és eszközöket állítottak csatasorba, az internetes online felületek pedig lehetővé teszik számukra a piac változására adott gyorsabb reakciókat, valamint a korábbi stratégia megváltoztatását.

Földesi László

Fotó: AeroNews Képtár