A X. kerületben, ahogy a 28-as villamosról a Mázsa utcai megállóban leszállunk, feltűnik egy egykori terménymagtár ötszintes, hatalmas épülete, rajta felirat: Wanhao. Ez az iránytű, ami felé indulunk, és elérkezünk egy fallal körülvett térséghez, amelyben kínai kereskedőházak, 200 üzlet, 70 ezer négyzetméter raktár és mintegy 18 étterem működik. A két nép kapcsolatáról Nádasi Tamás, a Magyar Kereskedelmi és Ipar Kamara magyar-kínai tagozatának elnöke, egyetemi docens tartott tájékoztatót a MÚOSZ turisztikai és gasztronómiai szakosztálya részére. Dr. Rátz Tamara, a Kodolányi János egyetem turizmus tanszékének vezetője az ott folyó alap-, és mesterképzést ismertette, amely a magyar mellett angolul is történik. Tematikus heteket tartanak, és gyakorló szakmai rendezvényeket.

Nádasi Tamás beszélt arról, hogy segíteni tudják azokat a magyar vállalkozókat, akik Kínában kívánnak befektetni. A kínaiak távoli rokonként tekintenek ránk; a magyar népvándorlás az újgur területükről indult. Az ország a gazdasági fejlesztésre összpontosít, ahogy mi is a „keleti nyitás” tervvel. Jelenleg megosztó az akkumulátorgyár létesítés.  A koronavírus miatti határlezárás visszaesést okozott Kínában, most azonban a nyitás nagy közlekedési fejlődést inspirált: gyorsvasút, belföldi légijáratok, autópálya építés is beletartozik ebbe. Vonzerőnek számítanak többek között az ottani szent helyek, a fontos desztinációk, az agyagkatonák a császári sírban, és a Li-folyó is Dél-Kínában, amely több mint 2000 méterrel a tengerszint felett, őstenger- maradvány sziklák között folyik.

Évente 200 millió turista indul útnak, a Hold-Újév az egyik leginkább erre késztető, de 2-3 alkalommal üdülni, vagy éppen Makaóra a szerencsejátékok helyszínére igyekeznek, esetleg bevásárlóturizmus a céljuk. Jelenleg főleg Dél-Ázsia az úti céljuk. Általában csoportosan utaznak, tanulják és beszélik az angol nyelvet. Január 20-tól megállapodást kötöttek a turisztikai útvonalak tekintetében Magyarországgal és Svájccal. Repülőjáratok segítenek a rokonság meglátogatására. 8-10 napos csomagot kínálunk részükre.

Elhangzott, hogy a hagyományos kínai gyógyászatot ötvözni kellene a magyar gyógyvizekhez szervezett fürdőkultúrával és túrával. Kedvelik Liszt, Kodály és Bartók zenéjét. A magyarok viszont szívesen látnák újra az agyagkatonákat, és a kínai művészet, népművészet alkotásait.

A tájékoztatónak helyszint nyújtó étterem vezetője, Henry Qu kínai ételek Xianbo Huang pedig likőr és szaké kóstolójával tette még érdekesebbé az eseményt.

Hajós Anna