Ras Al Khaimah az Emirátusok hét emírségének egyike. A Perzsa-öböl partvidékén terül el. 64 kilométer hosszú tengerpartja és változatos természeti adottságai miatt jelentős turisztikai fejlődésnek indult. Most különleges fejlesztésbe kezd. Az infrastruktúra tervezésében, építésében és üzemeltetésében világelső VPorts céggel szándéknyilatkozatot írtak alá a viliág első vertiportja építéséről és üzemeltetéséről.

Mi is ez a vertiport? A repülőterek új generációja. Helikopter leszállóhely és motoros repülőgépek, valamint drónok le-, és felszállóhelye. A RAK vertiportot tízezer négyzetméteres területre tervezik, alkalmas lesz minden elektromos meghajtású, függőleges le-, és felszállásra képes légijármű kiszolgálására, függetlenül gyártójától és típusától. Ez az újdonság itt elsősorban a regionális áruszállításra, a betegek, az átültetésre szánt szervek és az orvosi berendezések hatékony szállítására, valamint a turizmusra fog összpontosítani.

Várhatóan 2030-ra az Egyesült Arab Emírségek minden nagyobb ipari területén kiterjedt vertiport hálózat valósulhat meg, fenntartható szállítási megoldást és összeköttetést nyújthat Ras Al Khaimah, Dubai South, Jebel Ali, Abu Dhabi és Sharjah régiói között.

Hajós Anna