Kodály Zoltán Háry János című daljátékában hangzik el a katonanóta, hogy „Hej Nagy-Abonyban csak két torony látszik”. És aki most ide látogat, bizony meggyőződhet arról, hogy ez az igazság. Sőt, a településnek valódi bizonyítéka van arról, hogy ők szerepelnek a dalban: Kodály levélben válaszolta a kérdésükre ezt. Még egy érdekességet tudtunk meg a tornyokról: a város olyan mélyen fekszik, hogy a Tisza vízszintje a tornyok magasságában van. Mindkét templomot érdemes belül is megtekinteni. Az Abony név pedig az Aba nemzetségre utal.

A XIX. században épült városházán Pető Zsolt polgármester elmondta, 15 ezer lakosa van a településnek, amely némi kihagyás után 30 éve ismét városi rangot kapott; ezt az évfordulót május 29-én fogják megünnepelni. Az eseményre az elszármazottakat is várják. 2001 és 2006 között Abony mikro központ volt, kistérségi társulással. Őt 2019-ben választották meg a tisztségére. Számos feladatot tudott eddig elvégezni, és még sok vár rá. Működik piac, egészségügyi szakellátás, gimnázium, és itt alakult az első falusi zeneiskola 1952-ben. Megépült az olimpiai és Európa bajnoki címet elnyert Varga János birkózóról elnevezett sportcsarnok, így továbbra is él ennek a sportágnak a hagyománya. Sok régi kúriát, kiskastélyt sikerült felújítani.  Kéthektáros tavuk köré sétány épült, kandeláberekkel, egy kilométeres futókört is kiépítettek, játszótér, biciklipálya kedvez az ideérkezőknek. Most a Volánnal tárgyalás folyik a tömegközlekedés sűrítésére. Megindult az ipari park kialakítása, ez fontos az önkormányzat bevételei, valamint a helyi munkalehetőségek növelése szempontjából.

Mintegy száz helyi védettségű épület van Abonyban. Az itteni tematikus séták során közülük 16 klasszicista kúria pincéjétől a padlásáig megismerhető. Abony különleges értéke még így romos állapotában is a klasszicista zsinagóga, amelyiknek felújításához, esetleg új közösségi helyszínként alkalmazásához pályázati forrást, vagy támogatókat keresnek. Elkészült a Sívó kúria felújítása, a mellette lévő termálvizes strandfürdő is rövidesen megnyitja kapuját. Áprilisban nyit a frissen felújított Civil ház, amelybe a város egyesületei, klubjai, vagy baráti társaságok is szívesen látottak lesznek.

Az emlékek között szerepel Kossuth Lajos gyakori látogatása, hiszen egyik húga ide ment férjhez. A Kultúra házának falán tábla örökíti meg, hogy itt hangzott el a jobbágyfelszabadítás törvényének kihirdetése. Petőfi öccse itt ismerte meg feleségét, aki válásuk után visszaköltözött ide.

A színes, érdekes és bőséges programkínálat összekovácsolja Abony és a környék lakosait, de vonzerő a környező nagyvárosok számára is. Sikeresnek bizonyult a pecsenyeparádé, amely 2 napig tartott. 25 főző csapat állt neki a félsertések feldolgozásának, készült az itt kedvelt, a brassóira hasonlító Kossuth pecsenye. Itt volt és főzött a szolnoki légibázis csapata. Naponta mintegy háromezerötszázan voltak kíváncsiak az eseményre. Ilyen népszerű a Tarkaborjú fesztivál, amely egy egykori anekdotára emlékeztet – amikor a templom tetejéről akarták egy borjúval lelegeltetni a kinőtt növényzetet, persze sikertelenül. Ezzel együtt tartják a Nemzeti vágta itteni futamát augusztus 5-én, amelyen várhatóan 20-30 lovas és ló áll starthoz, kicsik és felnőttek külön futamban. Lesz fogathajtás, és a tervek között szerepel a parkerdőben sátoros esküvők megtartása is. A testvérvárosokkal, Farkaslakával, Nagyabonnyal és a lengyel Skrzyw-vel jó kapcsolatot ápolnak, sportolóik, fúvószenekaruk, a tanulók csereüdülése nem marad el. A Falumúzeum bőséges örökséget mutat be az egykor itt élők életéről, használati tárgyairól.

A városnézés meghozza az étvágyat. A Mészáros vendéglő gasztronómiai örömökkel szolgál. Kemencében sül a kenyér, a rétesek és sütemények, sőt a csirkecomb is. A kapu felett tábla: a helyiség félúton van Erdély felé. A tányérok viszont egészen kiürülnek.

Hajós Anna