Tel-Aviv Ben-Gurion nemzetközi repülőtér rövidesen egy olyan különleges létesítménnyel bővülhet az 1-es terminál közelében, amelyben az Izraelbe érkező, vagy onnan elutazó házi kedvencek találnak majd átmeneti gondoskodást és szakszerű felügyeletet.

Javában tart a nyári utazási főszezon, tömegek kelnek útra, s ilyenkor megnő a légiáruk forgalma is. Viszonylag kevés szó esik viszont a négylábú kis utasokról, pedig sokan vannak, akik velük készülnek útra kelni. Ilyenkor természetesen érdemes figyelembe venni, hogy például az EU-n belül az állat kizárólag a lakóhely szerint illetékes állatorvos által kiállított állatútlevéllel kísérheti el gazdáját külföldre. Veszélyeztetett vadon élő állatok (és növényfajok), azok egyedei, részei, valamint a belőlük készült termékek behozatala és kivitele pedig mind az unióban, mind harmadik országokban alapvetően tilos.

A légitársaságok eltérően szabályozzák, hogyan és milyen feltételekkel szállíthatók kisebb háziállatok a gépek utaskabinjában, vagy speciális konténerekben, az ugyancsak légkondicionált csomagterekben. Az élő állatok szállítása előtt figyelembe kell venni, hogy az Európai Unióban és azon kívül, az egyes országok hatóságainak milyen, az állatok ellátására vonatkozó előírásai vannak, míg másutt, magát a bevitelt is korlátozzák.

Úgy tűnik, Izraelben örvendetesen növekszik a légi „állatforgalom”. Legalább is erre lehet következtetni abból, hogy jövőre megkezdi működését Tel-Aviv Ben Gurion repülőterének új állatfogadó központja. A létesítmény tervezése ugyan már egy évtizede megkezdődött, de csak most döntöttek úgy, hogy végre meg is valósítják.  

A több mint 1,3 hektáros területen felépülő, különleges létesítményben a szükséges irodák és raktárak mellett, mintegy 1500 méter hosszúságban kenneleket alakítanak ki, amelyek maximum 150 kutya és 50 macska egyidejű befogadására képesek. A tervezett szolgáltatások magukban foglalják többek között a be- és kiszállást, a földi kiszolgálást, a szakszerű állatorvosi ellátást és ápolást, valamint az állatok élelmezését. Lehetőség lesz speciális szállítókonténerek megvásárlásra vagy bérbe vételére is.

Az egyre növekvő forgalom miatt természetesen gondolnak Tel-Avivban az utasokra is. A repülőtér nemzetközi járatokat fogadó 3-as terminálja többek között egy ötödik utascsarnokot kap. A terminált összesen 80 ezer négyzetméter alapterülettel bővítik, többek között 90 új check-in pultot, négy új poggyászkiadó szalagot és útlevél-ellenőrző pontokat helyeznek el, valamint bővítik a duty free területet is. Ben Gurion repülőterén keresztül az elmúlt évben mintegy 23 millióan utaztak be Izraelbe, s az elkövetkező öt évben számuk elérheti a 30 milliót is.

Földesi László