Az Országos Széchényi Könyvtár Digitális Bölcsészeti Központja, a DBK, elkészítette a gyűjteménye kivételesen értékes darabjainak digitális szövegkiadásait. A Himnusz, a Szózat és a Nemzeti dal legkorábbi fogalmazványai, kéziratai, első, nyomtatásban megjelent kiadások, valamint a Himnusz megzenésítésére készült pályaművek eredeti kottái és hanganyagai is láthatók és hallhatók.

Másik érdekességként az OSZK, emlékezve Szongott Kristóf armenológus, tanár, szerkesztő, múzeumigazgató születésének 180. évfordulójára a Magyar Elektronikus Könyvtár felületén tematikus tartalomszolgáltatással emlékezett meg. Lehetővé tették a hazai örménységkutatás fénykorában alkotók műveit. A szerzők erdélyi örmény írók, akik Szongott Kristóffal együtt gondozták a magyar armenológia ügyét. Az örmények már a honfoglalás korszaka után több időszakban települtek be a Kárpát-medencébe; a legnagyobb létszámban a XVII. század második felében érkeztek Erdélybe. Legtöbben Szamosújváron telepedtek le. Éppen ezért a várost Örményvárosnak is nevezik (Armenierstadt).

Szongott szerkesztésében jelent meg az Armenia folyóirat, amely ismeretterjesztő írásokat közölt genealógiai, irodalomtörténeti, néprajzi, nyelvészeti, történelmi témákban, valamint szépirodalmat, rövid híreket az örmény világból magyar nyelven. Az évforduló alkalmából a szerzők nemzeti könyvtárban őrzött művei felkerültek az Elektronikus Könyvtár felületére. Összesen 74 tétel érhető el szabadon, digitalizált változatban.

Hajós Anna