Megkezdődtek Sátoraljaújhely két hegycsúcsa, a Szárhegy és a Várhegy között létesülő gyalogos függőhíd előkészítő munkálatai. A majdani világrekorder létesítményt 2023-ban adják át.

A 700 méter hosszú, 80 méteres magasságban haladó Nemzeti Összetartozás Hídja kategóriájában egyedülálló lesz, és elkészülte után nagyszerű látványt nyújt majd a Zemplén-hegység és a Felvidék irányába is. A szerkezet középső részén a tervek szerint különleges üvegfelület fokozza majd az élményt.

A gyalogos függőhíd két idegenforgalmi szempontból is népszerű emlékhelyet köt majd össze: a Szár-hegyen látható Magyar Kálváriát, amelynek stációi a trianoni békediktátum során elcsatolt városok neveinek állítanak emléket, valamint a Várhegyen található, turisztikai fejlesztés alatt álló sátoraljaújhelyi várat. Ennek régészeti feltárása már 2008-ban elindult és jelenleg is folyamatban van. Ezen kívül a hegy lábánál működik a Rákóczi Szövetség nemzetközi tábora, amely kiemelt szerepet játszik az anyaország és az elszakadt területek kapcsolatának erősítésében.

A több mint négymilliárd forintba kerülő projekt közbeszerzési eljárása már lezajlott, és megvan a kivitelezője is. A munkaterületet a város átadta, és a tereprendezéssel tulajdonképpen már el is kezdődött az építés. A beruházás a kormány által elfogadott Tokaj-Zemplén Fejlesztési Program keretében valósul meg, amelynek célja többek között a térség turisztikai vonzerejének növelése, biztosítva a fenntartható fejlődést és a régió népességmegtartó erejét. A hídépítés 100%-osan önkormányzati projekt, és a sátoraljaújhelyi vezetés vállalta a későbbi üzemeltetést is.

A létesítményt átadása után a vállalkozó szellemű turisták az újonnan kiépülő, illetve a már meglévő utakhoz és sétányhoz kapcsolódó turistaösvényekről érhetik majd el a Zemplén Kalandpark nyitvatartási idején belül, belépőjegy ellenében. A látogatók beléptető kapukon való áthaladás után mehetnek végig a mozgás- és rezgésérzékeny szerkezeten. A megépülő függőhíd hasznát nem csupán a város, hanem Tokaj-Hegyalja mind a 27 települése, valamint a zempléni Hegyköz is látja majd, ugyanis évente egymillió turista idelátogatásával számolnak.

A Tokaj-Zemplén térség 2024-ig összesen 150 milliárd forint kormányzati támogatást kap. A kormányzati szándék szerint ezzel Budapest és a Balaton után, az ország harmadik legjelentősebb turisztikai régiójává fejlesztenék Tokaj-Hegyalját és a Zemplént.

Földesi László

Fotó: MTÜ