A Magyar Speciális Olimpiai Szövetség 1989 óta szervezi az enyhe, a közép, a súlyos és a halmozottan értelmi fogyatékossággal élők rendszeres edzés- és versenyprogramját. Jelenleg a világ 185 országában, több mint 6,5 millió sportoló tagja van a Nemzetközi Speciális Olimpiai Szövetségnek. Nálunk 22 sportágban több ezren sportolnak és versenyeznek rendszeresen, évente közel száz eseményen. Az évfordulós ünnepségekre május 18-án Szombathelyen, július 20-án Debrecenben, és augusztus 21-én, Kazincbarcikán kerül sor.


Szombathelyen, a segítés városában a jubileumi gála társszervezője és támogatója Szombathely önkormányzata lesz, fővédnöke dr. Puskás Tivadar polgármester. Az MSOSZ sportolóinak az életét bemutató fotókiállítással kezdődik az ünnepség, majd a város főterén folytatódnak a programok, ahol a sport- és kulturális események párhuzamosan zajlanak. Lesz asztalitenisz, erőemelés, kosárlabda, labdarúgás, tollaslabda, görkorcsolya, síszimulátor, padlóhoki, hófutás imitáció, kézilabda és floorball. Neves énekesek és DJ-k szórakoztatják a közönséget. Kiváló sportolók és sportvezetők hívják fel a figyelmet a szövetség munkájára, az elmúlt időszak kiemelkedő sikereire.
A speciális olimpia szellemisége a sporttal, az iránta felébresztett tudatosossággal, a tettrekészséggel és küzdeni akarással megváltoztatja az emberek életét. Erőt ad a fogyatékossággal élőknek, küzd elfogadtatásukért, az egymás megértésének és tiszteletének fontosságát hangsúlyozva.

Hajós