Határokon átívelő, közös művészeti kiállításnak ad otthont most nálunk a budapesti Lengyel Intézet és Varsóban a Liszt Intézet-Magyar Kulturális Központ. Mindkét intézmény idén ünnepeli megalapításának 85. évfordulóját. Ez alkalommal a Magyar Plakát Társaság társszervezésében közös alkotómunkára kérték fel a két ország legfiatalabb művésznemzedékét.

A két nép nemzeti identitásában élő, máig meglévő kifejezések, társalgási fordulatok, híres lengyel és magyar emberek, és ételek párhuzamba állítása lett az együttműködés kiindulópontja. A 60 szópárból sorsolás útján kiválasztott témák között ott van a túró rudi-krowka, a puli-zubr, a pörkölt-bigos, Liszt-Chopin, a csárdás-polonéz.

A legfőbb cél egymás megismerése, személyes kapcsolatok létrehozása, a szakmai párbeszéd és az intézmények közötti együttműködés előmozdítása. Négy lengyel és négy magyar művészeti iskola, közel 130 hallgató és nyolc szakmai mentor vett részt a munkában.

A kiválasztott plakátokat egyszerre mutatták be Budapesten és Varsóban az érintett intézetek, határon átívelő, hibrid kiállításmegnyitón. Nálunk is nagy érdeklődés kísérte az eseményt, a plakátok szinte mindegyik falat betöltötték a kiállítóteremben, és nagyon sok fiatal volt kíváncsi a hasonlókorú lengyel művészek munkáira is. Közben interneten folyamatosan látható volt a varsói kiállítás.

A program résztvevői: Budapesti Metropolitan Egyetem, Magyar Képzőművészeti Egyetem, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara, a Krakkói Képzőművészeti Akadémia, a Lodzi Képzőművészeti Akadémia, a Varsói Képzőművészeti Akadémia, és a Varsói WIT Akadémia.

Hajós Anna