Az Országos Idegennyelvű Könyvtár a Magyar Tolkien Társasággal közösen változatos, A Gyűrűk Ura világát megidéző, ingyenes programsorozattal várta az érdeklődőket április 6-án.

A Társaság által letétbe helyezett, csaknem 100 kötetes gyűjtemény átadását követően színes előadások, workshopok, tolkieni ihletésű társasjátéksarok, különleges nyelvlecke, kézműves foglalkozások, valamint filmes replikák várták az odaérkezőket.

A látogatók készíthettek tündeírásos emléklapot, megtanulhatták a tündék hajfonását, részt vehettek kvízjátékokban és közös éneklésekben, válogathattak Középfölde vásár kínálta termékeiből, kipróbálhatták a gyöngyfűzést és a könyvjelző készítést. A családi nap célja az olvasás népszerűsítése, elősegítése volt, támogatva a nyelvtanulás iránti igény kialakulását, az idegen nyelvű irodalom és zeneművészet megismerését.

Az OIK a magyarországi nyilvános szakkönyvtárak egyik legfiatalabb intézménye, amely 2021 decembere óta meghatározó szervezeti része a nemzeti könyvtárnak. Feladata eredeti nyelvű, elsősorban kortárs világirodalmi, zenei és nyelvészeti tárgyú dokumentumok gyűjtése, és a hazai nemzetiségi könyvtárak koordinációja. De közkönyvtári feladatokat is ellát: szervez koncerteket, felolvasó esteket, könyvbemutatókat. Munkájával egyre inkább nélkülözhetetlen információs központ. Gyűjteményében kiemelt szerepet kapnak a nagy világnyelvek, a hazai nemzetiségek és a környező országok népeinek irodalmi, nyelvészeti és zenei anyaga, valamint a kis nyelvek, a holt és mesterséges nyelvek hasonló tematikájú témaköre.

Hajós Anna