A repülés szigorú, meghatározó szabályok alapján működik, de néha vannak olyanok, akik ezeket nem veszik figyelembe, továbbá olyanok is, akik a szabályok betartását nem ellenőrzik. Ez történt az amerikai United Airlines (UA) egyik, a texasi Austinból San Franciscóba induló járatán is.

A gép kapitánya, történetesen egy női gépparancsnok az utasok beszállása után jóval később érkezett meg a fedélzetre , ráadásul egyenruha helyett civilben. A késés meg a civil ruha is már önmagában komoly fegyelmezetlenség volt, de erre még sikerült „rátenni,” amikor a pilótanő a fedélzeti hangszórón elnézést kért az utasoktól a késésért, majd közölte, hogy mindjárt indulnak és az első tiszt fog repülni. Több mint különös viselkedését azzal magyarázta, hogy éppen válófélben van, és ez nagyon megviselte az idegeit.

Pam Oneil, az UA-455 járat egyik business osztályon ülő utasa a hallottakon igencsak meglepődött, de az ezt követő kiegészítő bejelentés sem volt semmi. A pilótanő ugyanis azt akarta, hogy az utasok osztályonként szavazzanak, hogy ő átöltözzön-e egyenruhába vagy sem. Ez után még azt is elmondta, hogy ő a választásokon sem Donald Trumpra, sem Hillary Clintonra nem szavazott, mert szerinte mindkettő „egy hazug fráter”.

Egy másik, szintén a business osztályon utazó utas, Randy Teiss úgy döntött, hogy mindezek után nem találja a járatot biztonságosnak és inkább kiszáll. Példáját még további 20 utas követte, akiket a tranzitváróban a United még egy italra is meghívott. Közben a cég repülési szolgálatvezetője mindkét pilótát lecseréltette a gépről és a járat mintegy másfél órás késéssel, immár új személyzettel végre elindult, majd rendben megérkezett San Franciscóba.

A United mindkét pilótát azonnali hatállyal felfüggesztette, s ellenük a polgári repülés szándékos veszélyeztetése miatt hatósági vizsgálat indult. A parancsnok ellen azért, mert súlyosan megszegte a repülés előtti, időben történő jelentkezést, elmulasztotta a járatot előkészítő kötelező megbeszélést és tájékoztatást, valamint az orvosi vizsgálatot, s emellett polgári ruhában lépett szolgálatba a légitársasági egyenruha helyett. Az első tisztnek viszont azért kell felelnie, hogy miért nem tagadta meg a szolgálatot, amikor látta, hogy a parancsnok milyen állapotban akar repülni.

A United az eset kapcsán természetesen elnézést kért a járat utasaitól, és a késés miatt számukra kártérítést ajánlott fel. A női pilótákkal világszerte létezik egy bizonyos tartózkodás, mely általában alaptalan, hiszen ők is ugyanolyan fegyelmezetten és szakszerűen látják el munkájukat, mint a férfi kollégáik.

Veér Jenő

Fotó: United Airlines