Az Országos Széchényi Könyvtár egy sor ritkán látható meglepő kincset is őriz. A Hónap műtárgya sorozat első alkalmával most „könyves Liliputba” utazhatunk, megtekinthetjük az ország legkisebb könyvrekordereit. A nemzeti bibliotéka gyűjteménye több mint 5000 minikönyvet tartalmaz, ezzel a legteljesebb hazai kollekció. A Zrínyi Nyomda egykori vezetőjének, Bolgár Imrének a hagyatékával 2012-ben 2900 darabbal gazdagodott. Ezek a kötetek egy állandó kiállításon láthatók. Van köztük Móricz Zsigmond, Petőfi Sándor, Jack London és Ibsen nevéhez köthető.

A legidősebb magyar nyelvű miniatűr könyvet 1759-ben, Kolozsvárott adták ki, a népszerűségét mutatja, hogy négy kiadást is megért, és mindegyikből őriz példányt a könyvtár, ahogy van egy példányuk az 1737-ben Párizsban megjelent, a legrégebbi ismert mikrokönyvből is.

  

Ezeknek a liliputi méreteknek a célja a hordozhatóság volt, hogy az emberek magukkal vihessék az olvasmányukat. Nagy részük még vallási témában íródott, de a XVIII. századtól már almanachok és naptárak is vannak közöttük. Hogy ezek nagy része hölgyeknek készült, azt a díszes kötés, vagy a beléjük ragasztott tükör is bizonyítja. A könyvtár legszebbje az I. világháborúban harcoló magyar katonához köthető; Ferenc József portréjával díszített, valószínűleg viselője nyakában lógott, tulajdonosát megsegítve. A legkisebb könyv 5×5 milliméteres, 1974-ből származik, a világhírű grafikus, Andruskó Károly linómetszeteit tartalmazza egy közönséges kapáról.

A kiállítás megtekinthető a könyvtár VII. emeletén elhelyezett vitrinekben keddtől szombatig reggel 10-től este 18 óráig. Csoportvezetésre a csoportvezetes@oszk.hu e-mail címen lehet jelentkezni.

Hajós Anna

Fotók:Országos Széchényi Könyvtár