A 29. Budapest Borfesztivál nem a megszokott módon került megrendezésre. A pandémia keresztbe húzta mind a rendezők, mind a kiállítók, mind a látogatók előzetes elképzeléseit. Azért az esemény az akadályok ellenére, mégis sikeres lett. A borkedvelők tudomásul vették a megszorításokat, és élve ezekkel, nem hagyták ki a rendezvény mind a négy napját. Természetesen voltak borászok és borvidékek, amelyek távol maradtak, de akik eljöttek, érezhették a rokonszenvet, az érdeklődést, és az egymás iránti bizalmat és érdeklődést.

16 borászat, négy gasztronómiai cég, utóbbiak desszertet, kézműves sajtokat és meleg ételeket kínáltak, valamint a színpadi programok előadói, zenészei, a mentősök is belekalkulálva, minden megszabott időszakban ötszázan tartózkodtak a Hunyadi udvar területén.

Közel a bejárathoz, elsőként az év bortermelője megtisztelő címet elért Koch Csaba pincészete várta az érkezőket. Fehéret, rozét és két vörösbort hoztak a kóstolni kívánóknak. A csütörtök a Várban már sikeresnek bizonyult. Megtudtuk, hogy a 2015-ös villányi frankjukból limitált, 899 palack készült. Továbbá, hogy Borotán biobor termesztésbe kezdtek. A WEB Shop-juk segít az értékesítésben a járvány alatt.

A szekszárdi standon, ahol a borvidék 10 borásza képviseltette magát, Hetényi Jánossal beszélgettünk, aki családi vállalkozásával 41 hektáron termeszti a szőlőt. Cserszegi fűszeres, Chardonnay, kékszőlőből 2,5 hektáron kadarka, azután Pinot Noir, Kékfrankos, Cabernet Sauvignon és Shiráz fajták teremnek. Készítenek az utóbbiakból rozét, sillert, vörösbort és természetesen Bikavért. Ragaszkodnak a hagyományokhoz. A kétféle kékfrankosuk közül a 2011-es évi kiváló lett, a 2017-es pedig annyi kitüntető díjat kapott, hogy „Tábornok” lett a neve. Az Egyesült Államokban például nagy aranyat nyert el. A koronavírus hatását megérezték, hiszen az éttermek bezártak. A tb járulék elengedése volt az állami segítség a helyzetükben.

A WineAge széles spektrumban kínálta a világ borait, újzélandiakat is. Köztük organikus, vegyszermenteseket, amelyekben semmilyen szintetikus adalékanyagot nem használnak, csak gyógynövényekkel permeteznek. Másik standon a habzóborok, pezsgők kedvelői találhatták meg kedvenceiket.

Lehetőség nyílt két különlegesség kóstolására a 17-es standnál: A szigetcsépi Gál pincészet aranyérmes gyöngyöző borát, az Anna Rosat, amely 2020-ban aranyérmet, a Cardium borászat 2018-as Chardonnay borát, amely pedig ezüstérmet nyert.

A Máltai Manufaktúra a szeretetszolgálat révén a felzárkóztató programok során készült termékeket árusította, hogy segíthessen a rászorulóknak. Gyulaj, Tiszabura, Monor árui, szendvicsek, szatyrok, ajándékok voltak a pulton, amelyeket a fesztivál látogatói szívesen vásároltak. Így lehetőség lesz újabb nonprofit műhely alapítására.

A szervezőket külön köszönet illeti a gondos lebonyolításért, a járványügyi előírások maximális betartásáért. A biztonságot segítette a QR kóddal ellátott belépőjegy, amely kinyomtatva, vagy okos mobilon bemutatva könnyítette a bejutást, egyúttal a meghatározott időszakos látogatószám betartását.

Hajós Anna