Február 20-án nyílt meg Új-Zéland egyik tengerparti városában, Whangereiben a világ, Bécs utáni második legnagyobb Hundertwasser múzeuma. A művész saját tervei alapján készült a Hundertwasser Art Center, ahol grafikákat, festményeket és más műveket tekinthetnek meg a szerzőtől a látogatók. Mindezt egy, a nevét viselő magánalapítvány jóvoltából, 4 millió euró kölcsön teszi lehetővé.

Hundertwasser 1993-ban készítette el az épület terveit, de a megépítésére már nem volt lehetősége halála miatt. A művészt szoros kapcsolat fűzte Új-Zélandhoz, 1976-ban telepedett le itt Bay of Islands-on, amely második otthonává vált. Állampolgárságot kapott, és 2000. február 19-én bekövetkezett halála után, kívánságára, itt temették el. A helyi polgárok összefogtak, hogy tervezett művészeti galériája mégis megnyílhasson. 22 évvel később végre megtörténik ez, éppen halála évfordulóján kerül sor az ünnepélyes kapunyitásra.

A művész nevéhez világszerte több mint három tucat épület fűződik, ilyen a Bad Blumau-i termálfürdő, a bécsi távhőszolgáltató épülete Spittelauban, vagy a magdeburgi zöld citadella. Épült tervei szerint óvoda, templom, onkológiai centrum, sőt közvécé is. Ez utóbbi szintén Új-Zélandon. Érdemes még megemlíteni munkái között a különleges bécsi lakóházat, sőt egy dunai hajót is.

Korát megelőzve már évtizedekkel ezelőtt megtett mindent a környezet és a természet védelmében. Bay of Islands-on, a földjén százezer fát ültetett, hogy a területet visszaadja a természetnek.

Hajós Anna