Az ORFK Országos Baleset-megelőzési Bizottsága meghirdette a Zebra tervet, amelynek a célja, hogy a gyalogosok, mint védtelen közlekedők biztonságára hívja fel a figyelmet. Az akcióhoz csatlakozott Fejér megye is, ezért a megye több városának kiemelt kockázatú gyalogos átkelőhelyei közvetlen környezetében fokozták a rendőri jelenlétet és az ellenőrzést.

A balesetmentes közlekedés érdekében a Fejér megyei rendőrök felhívják a járművezetők és a gyalogosok figyelmét a legfontosabb közlekedési szabályokra. A gyalogosok győződjenek meg arról, hogy részükre az elsőbbséget megadják. Piros jelzésnél ne menjenek át az úttesten. Folyamatosan figyeljék a közlekedési környezetet, és a változásokra azonnal reagáljanak. Ahol nincs a járművekkel szemben elsőbbségük, győződjenek meg arról, hogy áthaladásukkal a forgalmat nem akadályozzák. Észlelhetőségüket ruhájuk színével is segítsék elő. Lakott területen kívül, vagy korlátozott látási viszonyok között fényvisszaverő mellény viselése kötelező, de ennek használata más körülmények között is sokszorosára emeli a biztonságukat. Járművezetőként a kijelölt gyalogos átkelőhelyen a gyalogosoknak meg kell adni az elsőbbséget. Különösen óvatosan kell ezeket a helyeket megközelíteni. Esős időben még inkább, még lassabban és körültekintőbben. Ha olyan gyalogost látnak, akinek az áthaladására számítani lehet, korábban kezdjék meg a lassítást.

A kampányra várhatóan minden megyében sor kerül, és reméljük, eredményesen hívja fel mind a járművezetők, mind a gyalogosok figyelmét a lehetséges veszélyekre.
Hajós Anna
https://www.youtube.com/watch?v=L1b_vZCSfcQ