A II. világháborút követően két nagyszabású Molnár-C. Pál alkotás került a budapesti Belvárosi Plébániatemplomba. A művész meghívásos pályázat keretében kapott lehetőséget 1947-ben a főoltár képeinek és a mennyezetről függő feszületnek az elkészítésére. Most Dr. Osztie Zoltán plébános kérelmére a Szépművészeti Múzeum ideiglenesen a templomban helyezte el az akkori pályázatra beérkezett Szőnyi István és Molnár-C Pál oltárterveket. Idén pedig egy nagylelkű adományozás révén ugyanitt kihelyezésre kerül a festőművész 1933-ban készült „Szent Család” című alkotása.

Molnár-C Pál 1894-ben született; főiskolai tanulmányai után Svájcban dolgozott, majd Párizsban élt. Rómában egyike volt az elsőknek, aki a Római Magyar Akadémia lakója lehetett. 1937-ben Párizsban Grand Prix-et nyert. Hazatérte után Budapesttől születési helyéig, Battonyáig számos nagy szárnyas oltárképet alkotott. Munkáinak jellemzője az emberközeli szentek ábrázolása volt. Festett freskókat és készített grafikákat is. 1981-ben halt meg.

A „Szent Család” című festmény megáldása és a pályázati tervek nagyközönségi bemutatása alkalmából sajtótájékoztató helyszíne volt a templom, amelyen Dr. Osztie Zoltán plébános, Szűcs György tudományos főigazgató helyettes (MNG) mellett Molnár-C Pál leszármazottai, Csillag Péter és Csillag Éva (Molnár-C Pál Múzeum) vettek részt. Ott volt továbbá Varga János atya, a bécsi Pázmáneum rektora, a festmény adományozója, Bajnai István, Battonya város kanonok-plébánosa, valamint a szülőhely, Battonya polgármestere, Boros Csaba. Az oltártervek 2026-ig lesznek megtekinthetőek a Belvárosi Plébániatemplomban.

Hajós Anna

Fotó: Belvárosi Plébániatemplom