Bécs belvárosában, közel a Ringhez és az Operához található az a palota, amely őrzi egyrészt Mária Terézia kedvenc lányának, Krisztinának és férjének, Albertnek az emlékét, másrészt nemzetközi rangú gyűjteményt tár a művészetek iránt érdeklődő látogatók elé. Most „Monet-től Picassóig”, a Batliner-gyűjtemény kincseit ajánlja az Albertina a művészetkedvelők figyelmébe.

A bécsi kirándulások kihagyhatatlan helyszíne az Albertina. Albert Kázmér szász-tescheni herceg alapította; az 1770-es években létesítette a grafikai gyűjteményt. Maga a múzeum 1822-ben lett nyilvános, egyetlen feltétel volt, hogy a látogatónak legyen saját cipője! A gyűjtemény egyre gyarapodott, több helyről is érkeztek ide műkincsek. 1996-tól 2003-ig zárva tartották, teljes átalakításon esett át az épület, és kiegészült raktárakkal is. Ma már itt található a világ egyik legnagyobb és legjelentősebb grafikai gyűjteménye, egymillió mű. Közte van Dürer, Michelangelo, Rembrandt, Schiele és Klimt alkotása is. Az elmúlt években időszaki kiállításaival látogatói rekordokat könyvelhetett el. Napjainkban a régi mesterektől a modern klasszikusok munkáin át a kortárs művészetig, a fényképészettől az építészetig rendeznek állandó és időszaki kiállításokat. A mostani a neves műgyűjtő, az idén 90 éves korában meghalt Herbert Batliner kincseit tárja elénk. Impresszionista, posztimpresszionista, német expresszionista, orosz avantgard stílusú festményei láthatók. Mindenki megtalálja a számára meghatározó élményt nyújtó művet. Van, aki visszatérően csodálja például Monet Lily-tó című, vízililiomokat ábrázoló vásznát, és feltöltődik a képből áradó nyugalomtól.

Emellett szépséges látványt nyújtanak a palota eredeti bútorokkal berendezett történelmi dísztermei, amelyek a Habsburg kori lakás- és reprezentációs kultúrát tárják elénk. És néha jóga órák helyszíne is az egyik terem.

A kiállítás nyitva naponta 10-18 óra között, szerdán és pénteken 10-21 óra között.

Hajós Anna