Az ENSZ Turisztikai Világszervezete, az UNWTO közzétette a 2021-es évről szóló, összegző jelentését, és az idei évre szóló előrejelzését.

Az UNWTO összesítése szerint, az elmúlt évben a globális turizmus 2020-hoz képest szerény, mindössze 4%-os növekedést ért el, miután a korábbi 400 millióval szemben, tavaly 415 millióan keltek útra. A szakemberek 2021 második félévében már egy mérsékelt fellendülést érzékeltek, de az Omicron vírusváltozat megjelenésével az iparág helyzete továbbra is bizonytalan.

A turizmus legrosszabb éve 2020 volt, amikor a nemzetközi turisták száma az előző „békeévhez” képest 73%-kal esett vissza. 2021-ben Európa és Amerika érte el a legjobb eredményeket +19, illetve +17%-kal, miközben mindkét mutatószám 63%-kal maradt el a pandémia kitörése előtti szinttől. Ezen belül azonban egyes népszerű turisztikai régiók már megközelítették a járvány előtti szintet, illetve néhány esetben meg is haladták azt.

2021-ben a nemzetközi és belföldi turizmus bruttó hazai termékben mérve, összesen mintegy 1,9 milliárd dollárral járult hozzá a nemzetgazdaságok eredményeihez. Ez ugyan meghaladta a 2020-as 1,6 milliárdot, de még így is jóval alatta maradt a járvány előtti, 3,5 milliárd dolláros értéknek. Az UNWTO becslései szerint a nemzetközi turizmusból származó exportbevételek 2021-ben meghaladhatták a 700 milliárd dollárt, ami szerény előrelépést jelentett 2020-hoz képest, de kevesebb mint a fele volt a 2019-ben regisztrált 1,7 milliárd dollárnak. Az átlagos bevételek növekedése elsősorban a jelentős összegű megtakarításoknak és a hosszabb tartózkodási időnek, valamint a magasabb fuvarozási- és szállásáraknak volt köszönhető.

Zurab Pololikashvili, az UNWTO főtitkára szerint a nemzetközi turizmus világjárvány okozta drasztikus visszaesése felhívta a figyelmet arra, milyen nagy jelentősége van az iparágnak mind a nemzetgazdaságok, mind pedig az egyéni megélhetés szempontjából. A nemzetközi turisták száma ugyanis a pandémia miatt 30 éve nem látott szintre esett vissza. A válság pusztító hatással volt a foglalkoztatásra, beleértve a vendéglátást, az utazási szolgáltatásokat és a kiskereskedelmet is.

Az UNWTO az idei évvel kapcsolatban érthetően csak óvatos becslésekre szorítkozik. A „gyógyulás” üteme a világ különböző régióiban továbbra is lassú és egyenlőtlen lesz a különböző fokú mobilitási korlátozások, az eltérő oltási szabályok és az utazók bizalmatlansága miatt. Ugyanakkor az oltások egyre növekvő aránya, valamint a határokon átnyúló koordináció terjedése és az utazási korlátozások enyhülése mind hozzájárulhat ahhoz, hogy az ágazat újra magára találjon.

Az UNWTO legfrissebb felmérése szerint az utazási szakemberek csaknem kétharmada a korábbinál optimistábban tekint az idei esztendőre. A nemzetközi turisták száma 2021-hez képest idén akár 30-70%-kal is nőhet, miközben ez még mindig csak a fele lesz a járvány előtti szintnek. De a szakemberek egyetértenek abban is, hogy a javuló teljesítményhez szükség van a belföldi forgalom fellendítésére, az otthonhoz közeli utazásokra, a különböző szabadtéri tevékenységekre, és a falusi turizmus növelésére.

Az UNWTO arra is figyelmeztet, hogy a vírusválságon túl, idén és 2023-ban más hátráltató tényezőkkel is számolni kell. A kihívásokkal teli gazdasági környezet, az olajárak megugrása, az infláció és a kamatok, valamint az adósságállományok növekedése, vagy az ellátási nehézségek együttesen kedvezőtlen befolyással lehetnek a nemzetközi turizmus régóta várt fellendülésére. A legnagyobb kihívást azonban a turisztikai ágazatra továbbra is a pandémia jelenti. Az oltások szélesebb körű bevezetése és az utazási korlátozások összehangolt, fokozatos feloldása viszont hozzájárulhat a fogyasztói bizalom helyreállításához, és felgyorsíthatja a turizmus fellendülését 2022-ben.

Földesi László

Fotó: Heathrow Airport, UNWTO