Moszkva Seremetyevó (SVO) Oroszország legjelentősebb repülőtere. Az elmúlt évben már Európa nyolcadik legnagyobb forgalmát lebonyolító légikikötője volt, ahol 2019-ben összesen 50 millió utas fordult meg. Fő használója a többségében állami tulajdonban lévő nemzeti légitársaság, az Aeroflot.

Seremetyevót ma már az európai élvonalban tartják számon, de nem csak rendkívül erős növekedési üteme, hanem az itteni folyamatos fejlesztések miatt is. Utóbbinak köszönhető, hogy az elmúlt években számos nemzetközi elismeréssel díjazták az itteni utaskiszolgálást és a forgalom pontosságát. Emellett, évi 2 millió 360 ezer utassal, Seremetyevó számít az Európa és Kína közötti légiközlekedés legfontosabb csomópontjának (bár ez a szám idén, ismert okokból valószínűleg drasztikusan lecsökken majd).

A repülőtéren folyamatosan zajlik az új létesítmények kialakítása, a nemzetközi standardoknak megfelelő terminálépületek, kiszolgálóeszközök, utasvárók, szállodák átadása, s közben modernizálták a Moszkva és a repülőtér közötti gyorsvasúti kapcsolatokat is. Az elmúlt év őszén kezdte meg működését Seremetyevó harmadik futópályája. A 3200 méter hosszú új pályát méretei miatt valamennyi most használt géptípus használhatja, beleértve az Airbus A380-asokat is, műszerezettsége pedig a gép és a személyzet megfelelő képesítése esetén, a teljesen automata leszállásokat is lehetővé teszi.

Idén januárban nyílt meg Seremetyevó legújabb, ötödik terminálja. Az első ütem C-jelzésű épülete évi 20 millió utas kiszolgálására alkalmas, s ezzel a legnagyobb oroszországi repülőtér kapacitása immár 80 millió főre növekedett. A C terminál második része 2026-ban nyílik meg, s évente további 10 millió fő kezelésére lesz képes. A repülőtér egyébként tavaly vette fel a világhírű orosz költő, Alexander Puskin nevét.

Az üzleti és VIP-várókat üzemeltető helyi társaság a közelmúltban adta át a D-jelzésű terminál indulási oldalán legújabb létesítményét, mely a hagyományos váró és egy rekreációs tranzitszálló sajátos ötvözetét jelenti. A 180 négyzetméteren kialakított üzleti váróban ugyanis az utasok 15 egy- vagy kétágyas, kényelmes hálószoba közül válogathatnak, de a tehetősebbek akár egy lakosztályt is kibérelhetnek. A szobákban természetesen szélessávú internet és televízió is található, a vendégek számára pedig egy külön ruhatárat és poggyászmegőrzőt is kialakítottak.

Egy hasonló típusú létesítmény már működik a C-jelzésű terminál indulási területén is. Mindkét üzleti váró óránként fizethető, előre rögzített érkezési idő nélkül. A szobák a nap 24 órájában, gyakorlatilag mindig rendelkezésre állnak, az ügyfelek pedig akár telefonon, akár közvetlenül érkezéskor személyesen foglalhatják le az általuk kért szolgáltatást.

Földesi László

Fotó: Seremetyevo International Airport