Az Österreich Werbung szervezésében Stájerország képviselői sajtótájékoztatón ismertették 2019-es kínálatukat. Erich Neuhold, a tartomány idegenforgalmi hivatalának vezetője elmondta, idén a fő témájuk a kerékpározás. Eddig is arra törekedtek, hogy sokszínű program várja a hozzájuk érkezőket.

A statisztikájuk azt mutatja, hogy minden negyedik külföldi és minden második osztrák szívesen kerékpározik. Utóbbiak legtöbbje hegyikerékpározik. Napjainkban már természetesen lehet kölcsönözni akár elektromos kerékpárt is. 140 kijelölt kerékpárút, több ezer kilométeren várja az ideérkezőket. Igen kedveltek a folyók mellett haladók. A tartomány tavalyi vendégforgalma pozitív képet nyújt. Minden eddigi rekord megdőlt: tavaly májustól októberig 2 416 190 vendég érkezett, és több mint hétmillió napot töltöttek Stájerországban. Közülük 42 184 volt magyar, és 140 502 vendégéjszakát maradtak. A további siker érdekében komoly beruházások történtek a szállodaiparban. Épült új múzeum. A cél eléréséért egész évre szóló tematikus kampányokat hirdetnek és valósítanak meg.

Az egész évre szóló kínálat kiemelkedő eseménye a 60. Nárciszfesztivál, a Forma-1-es futam, a Styriarte fesztivál, a MotoGp, az AirPower repülőnap. Ám élvezetes lehetőség rejlik a szuperbringázásban is. Egyrészt a tartomány, amely nem véletlenül viseli az „Ausztria zöld szíve” elnevezést, április közepéig olyan szuperbringásokat keres, akik tesztelik Stájerország legkedveltebb kerékpárútjait, valamint a hegyikerékpáros útvonalakat is. (www.steiermark.com/superradler)
A „Stájer borvidék kerékpártúrán” a 402 kilométeres út a legjobb pincészeteket, borkiméréseket, díjnyertes éttermeket, vendégházakat és manufaktúrákat köti össze, miközben kerteket, folyópartokat, termálfürdőket, történelmi és kortárs épületeket és kulturális kincseket találhatnak az út nyolc szakaszán. Különböző nehézségűek a kerékpárutak, ismertette Brigitte Schathau. Lesz, ahol a hegycsúcsról indulhatnak, végig lejtmenetben. 50 étterem mutatja be a stájer konyha ételeit; kitűntetett szakácsok főznek öt hüttében, és csak ott egész nyáron kóstolható az adott étel.

Belinda Schagerl a tartomány termál-, és vulkánvidékének élményeiről beszélt. Az egészségmegőrzés, a mozgás és a különleges kulináris élmények állnak a kínálatuk középpontjában. Hat kiváló termálfürdő gondoskodik a feltöltődésről. Az élménybringásokat 3000 kilométernyi kerékpárút várja, a könnyűtől a nehézig, a hosszútól a rövid távúig. A tájékozódásban túravezetők segítenek. Az út során pihenők, borkimérések, borászatok és ínyenclokál csábítanak megállásra, a végállomás Riegersburg közelében, a Csokoládészínházban van. És egy igazi különlegesség: fogklinika, ahol cukormentes csokoládét kóstolhatnak a vendégek, és csoki injekciót kapnak, vagyis folyékony csokoládét fecskendőben; a berendezés viszont fogorvosi székekből és valódi fúrókarokból áll…l
Ausztria legtöbb szolgáltatást nyújtó ingyenes üdülési kártyájának, a GenussCardnak a kínálata tovább bővült. A termál-, és vulkánvidék, valamint Kelet-Stájerország után Dél-, és Nyugat-Stájerország is csatlakozott. Március 1-től október 31-ig 247 kirándulóhelyen használható és 163 szálláshelyen vehető át a kedvezményeket nyújtó, változatos szabadidő programkínálatot biztosító kártya, éppen ezért minden évben egyre több vendég veszi igénybe a szolgáltatásait. (www.genusscard.at)
Májusban a tartomány további nyári programjait is ismertetjük.

Hajós Anna