A Dunavin Nyári Borünnep a szlovák – magyar határmenti régió borászatainak összefogására és bemutatására törekszik. Jelmondata lehetne: a Duna elválaszt, a bor összeköt. A most bemutatott Interreg pályázat az együttműködés fejlesztésére irányul. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem budai campusán sajtótájékoztatón ismertette Nyitrainé Dr. Sárdy Diána, a campus főigazgatója, egyúttal a Szőlészeti és Borászati Intézet igazgatója, Geönczeöl Attila, a pályázat szlovákiai partnere, a SZKALA elnöke, valamint Bozzai Zsófia, a Bor és Piac című lap főszerkesztője a projektet, és megnyitották a rendezvényt, amelyen azután közölték a résztvevő borászok 123 benyújtott mintája alapján kialakult versenyeredményeket. Átadták az okleveleket a díszteremben, ahol az érdeklődők meg is kóstolhatták a kiállított borokat és ismerkedhettek a borászatok képviselőivel.

Érdekesség volt, hogy a Duna, mint határfolyó két oldalán található borvidékek együtt mutatkozhattak be. Mintegy 30 borászat kínálatával tartott a sétáló borkóstoló. Az egyik előadóban pedig megtekinthették mesterkurzus keretében a négy kisfilmet, amelyek a marketinggel, a turizmussal, az értékesítéssel, a borászati technológiával a borok érzékszervi összehasonlításával és a bioborok témájával foglalkoznak.

A pandémia utáni első nagy borrendezvény sikeresnek bizonyult. Kérdésünkre Geönczeöl Attila elmondta, kínálatukban még ritka a habzóbor és a pezsgő, viszont készül, például Sütő Zsolt pincészetében a naturborok „pezsgője” az erjedésben lévő mustból. Létezik a borturizmus is náluk, vannak vendégházaik, ahol fogadják az érdeklődőket.

A verseny végül három nagyaranyéremmel, 18 aranyéremmel és 72 ezüstéremmel zárult.

Nagyaranyat kapott a Nyakas pincészet 2017-es Menádok Rajnai Rizlingje, a Stróbl Borház 2017-es Merlotja, valamint a múzslai Árendás Pincészet 2018-as Duna elnevezésű bora.

Hajós Anna