Közel két évtizedes forgalomszünetelés után, július 1-jétől ismét járnak a vonatok a balatonfenyvesi kisvasút csisztai vonalán. A kedvelt gyógyfürdőhöz vezető nyomvonalon a pályát teljes hosszában újjáépíttette a MÁV, így a Balatontól kellemes vonatozással közelíthető meg a híres buzsáki pihenőhely.

Mint arról korábban beszámoltunk, 2020. szeptember 5-én emléknapot tartottak Balatonfenyvesen, a helyi kisvasút fennállásának 70. születésnapja alkalmából. Akkor az ünnepi járat szerelvénye még csak Somogyszentpálig közlekedett. A térség kedvelt turisztikai attrakciójának korszerűsítése 2018 novemberében kezdődött meg, mely során mintegy 2,3 kilométeres szakaszon átépítették a vágányokat.

A térségi települések régóta szerették volna elérni a kisvasút további fejlesztését. Egyik fő célkitűzésük ugyanis az volt, hogy a Nagybereken átvágó vasúton ismét el lehessen jutni a Balaton-partról mindössze 5-6 kilométerre lévő Csisztapuszta gyógyfürdőjébe, amely közúton csak nagy kerülővel érhető el. E törekvések nyomán, az elmúlt évben végre elkezdődhetett e vonal újjáépítése is. Ennek során a Balatonfenyves és Somogyszentpál közötti, mintegy 14 kilométeres vonalat egy leágazással újra összekötötték Csisztafürdővel, hogy ezzel új célpontot adjanak a turisták által eddig is kedvelt keskeny nyomtávú vasútnak.

Az önkormányzati tulajdonban, de vállalkozói üzemeltetésben lévő, egész éven át nyitva tartó csisztafürdői gyógyvizes fürdő 590 méterről feltörő, 42 Celsius-fokos termálvize ma már számos családias hangulatú medencével várja a fürdőzőket, köztük azokat, akik mozgásszervi, reumatikus fájdalmaik enyhítését várják a Balaton-közeli apró település gyógyító vízétől. A fürdőben a komplett, egyre színvonalasabb vendéglátás mellett egy tágas, sátrak elhelyezésére is alkalmas, lakóautós kemping is várja a jórészt Balaton felől érkezőket.

A nyári főszezonban Balatonfenyvest Csisztapusztával (és Somogyszentpállal is) 6-6 vonatpár köti össze. A július 1-jétől érvényes nyári menetrend szerint, a felújított vonalon a fürdő nyitva tartásához igazodva járnak a vonatok. Balatonfenyvesről 8:50 és 18:50 között, Csisztafürdőről 9:35 és 19:35 között kétóránként indulnak, a menetidő irányonként 35 perc.

A somogyszentpáli vonalon hajnaltól estig ugyancsak hat vonatpár közlekedik, kiszolgálva ezzel a munkába, iskolába járást is. A vonatok a köztes megállóhelyeken csak akkor állnak meg, ha a leszállási szándékot előre jelezték a vonatkísérő személyzetnek, vagy ha van felszálló utas.

A járatokon regionális tarifa van érvényben, ezért az országos árakhoz képest 25%-kal olcsóbban lehet jegyet váltani. A tavaly bevezetett Balaton24 és Balaton72, illetve az idén új Balaton24/72 Duo napijegyekkel is lehet utazni a kisvasúton, amely ezáltal is bekapcsolódik a tópart turisztikai célú közlekedési kiszolgálásába. További jó hír, hogy Balatonfenyvesen áll munkába Kecskemét egykori kedvelt gőzöse, a „Bugaci Kispöfögő”.

A kisvasút több állomásán (Balatonfenyvesen, Imremajornál, Csisztafürdőn) a kiegészítő létesítmények, felvételi épületek kivitelezése jelenleg is zajlik. A fejlesztéseknek köszönhetően a Balatonfenyvesi kisvasút a tó környékének egyre kedveltebb turisztikai célpontjává válhat, a csisztapusztai vonal újjáépítése pedig egész évben megkönnyíti a termálfürdő elérhetőségét, s ez által a gyógyturizmus fellendülését hozhatja a településen.

Földesi László

Fotó: MÁV