A Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) idén nagyszabású rendezvénysorozattal ünnepli meg a balatoni hajózás 175 éves évfordulóját. Az első gőzhajót, a Kisfaludyt 1846-ban bocsátották vízre Balatonfüreden.

Június 12-én ünnepélyes megnyitóval vette kezdetét a 175. jubileumi balatoni hajózási szezon. Ebből az alkalomból Veigl Gábor vezérigazgató elmondta, idén új korszak kezdődik a balatoni hajózásban. A 2020-as évtizedben egy jelentős infrastruktúra-fejlesztést hajtanak végre a Bahartnál, amelynek a végén egy valóban professzionalista szolgáltatást és egy magas szintű, korszerű hajóparkot, valamint infrastruktúrát tudjanak működtetni.

A program legfontosabb eleme a jelenlegi vízi flotta megújítása, illetve annak bővítése új hajókkal. Másfél évtizedes szolgálat után, idén teljes mértékben, kívül-belül megújult a Szent Miklós zászlóshajó, amely új motort, illetve új külső- és belső tereket, bútorokat és büfét kapott. Az ünnepélyes megnyitón a Bahart „Tradíció és Modernizáció” mottója jegyében köszöntötték az idén 130 éves Kelén nosztalgiahajót is.

A jubileumi hajózási szezonra egységes arculattal, modern, felújított külső és belső terekkel, kibővített menetrendi szolgáltatással, valamint egy letisztult programválasztékkal várja a Bahart hajóflotta a Balatont választókat. A hajók jelentős részén az ablakokra fényszűrő és energiatakarékos üvegfólia került. A régi hajók rekonstrukciója mellett érkeznek majd új hajók is, miután idén megkezdődött két 45 méteres komp és két 35 méteres katamarán gyártása. Mindezeken túl, a következő években sorra újulnak meg a kikötők és a révállomások is.

A nyári hajózási főszezon csak július 3-án veszi majd kezdetét a Balatonon, és mintegy nyolc héten át tart majd. A kivételt a kompok jelentik, miután esetükben már érvénybe lépett a főidényi menetrend. Az idei évi díjszabás változatlan a tavalyi évhez képest. A személyhajózás esetében 16 kikötőből indulnak menetrendi hajóratok, míg a séta- és nosztalgiahajós programok 15 kikötőből lesznek elérhetők. A korábbi évekhez hasonlóan, ám nagyobb számban lesznek varázs- és bulihajó programok is, amik nyolc, illetve kilenc kikötőből indulnak.

Az év csúcseseményén, szeptember 18-án a Bahart egy rendhagyó jubileumi megemlékezés során, a balatoni hajók együttállásával tiszteleg az évforduló előtt Siófok és Balatonfüred között. Október 23-áig három kikötőben – Siófokon, Balatonfüreden és Badacsonyban – kültéri fotókiállításon nézhetik meg az érdeklődők a balatoni hajózás 175 évének főbb eseményeit. A kiállítások látványos anyagai emellett megtekinthetőek lesznek egyes személyhajók belső terében és az utastájékoztató eszközökön, valamint az online virtuális térben is.

Az idei hajózási főidényre megújul a társaság honlapja, amely mobileszközökön is könnyen kezelhető lesz. A korszerű kereső gyors és széles körű tájékoztatást biztosít a települések közötti menetrendi, program- és sétahajók indulási időpontjairól, szolgáltatásairól. A jegypénztárakban továbbra is megvásárolható a Bahart Kártya több típusa, melyek jelentős kedvezményt biztosítanak a jegyek árából.

A Balaton-parti településeket összekötő menetrendi hajózás biztosításával a Bahart célja, hogy a tónál nyaralók aktív pihenésük során hajóval keressék fel és ismerjék meg a régió jellegzetességeit. Ezt a célt szolgálja a menetrendi hajóra és kompra szóló menetjegyekkel együtt átadott kuponfüzet is, mely a Balaton-parti településeken működő partnerek ajánlatait, kedvezményeit tartalmazza.

A járványügyi helyzet kapcsán fontos tudni, hogy a tömegközlekedési eszközökre elrendelt kötelező maszkviselési szabály, a hajók zárt utasterére vonatkozóan továbbra is érvényben van.

Földesi László

Fotó: Bahart