Előzetes regisztrációval már a nagyközönség is látogathatja a teljes egészében megújult dégi Festetics-kastélyt, miután lezárult a patinás épület és az azt körülvevő park turisztikai célú fejlesztése.

A dégi Festetics-kastély hazánk egyik legkorábbi klasszicista épülete, melynek egyes elemei nagyon hasonlóak a budapesti Nemzeti Múzeuméhoz. Mindez persze nem véletlen, hiszen mindkettőt – és a kastélyhoz tartozó narancsházat is – Pollack Mihály tervezte. A Festetics család 1769-ben szerzett földterületeket Dégen és környékén, ahol rövidesen uradalmi központot alakítottak ki. Pollack egy háromszintes U alakú épületet tervezett számukra, amely 1810 és 1815 között épült fel.

A kastély körül terül el Magyarország egyik legnagyobb, 300 hektáros angolparkja, amely akkora, mint a New York-i Central Park. Területén három vízfolyás felduzzasztásával, mintegy 2 km hosszúságban alakították ki a szerpentin-tavat, melynek központi szigetén áll a park egyik jellegzetessége, a németalföldi stílusban 1891-ben épült vöröstéglás Hollandi ház. A parkban ősfák, valamint olyan botanikai értékek és növényritkaságok várják a vendégeket, mint a virginiai boróka, a szomorú kőris, vagy a kocsányos tölgy.

A turisztikai célú felújítási projekt a Nemzeti Kastély- és Várprogram keretei között 2018 áprilisában indult el, és mintegy 1,5 milliárd hazai forrásból, valamint 1,8 milliárd forintos Európai Uniós támogatással, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF) beruházásában valósulhatott meg. A Magyar Állam 100 %-os tulajdonában álló NÖF az országos kulturális örökségvédelmi feladatok ellátására jött létre, és célja a műemléki védelem alatt álló épületek fenntartható hasznosítása, valamint közreműködés azok fejlesztésében, felújításában.

További kiemelt feladata a látogatók számára vonzó tartalommal megtölteni hazai műemléki helyszíneinket, hogy megmentett örökségeink olyan turisztikai vonzerővé váljanak, amelyeket minden évszakban érdemes felkeresni. Fontos cél továbbá, hogy a kulturális örökségvédelem jegyében ne csupán külsőleg és belsőleg újuljanak meg a magyarországi régi épületek, hanem azokat változatos programokkal és rendezvényekkel tegyék élővé. A NÖF a hazai épített örökségvédelem aktív szereplőjeként, jelenleg már több mint 50 műemléki védettségű épületet üzemeltet.

A dégi Festetics-kastély a felújítás befejezése után rengeteg újdonsággal és új funkciókkal nyitotta meg újra a kapuit. A kiállítótermekben tartalmas, ugyanakkor izgalmas, interaktív tárlatok kapnak helyet, melyek koncepciója a családhoz és a kastélyhoz köthető különleges tartalmakra épül. A földszinti kiállítás keretében interaktív módon, 21. századi technikai eszközök bevonásával megelevenedik a Festetics család története, mindennapi élete, hobbijai, vagy szórakozási és sportolási szokásai.

A hagyomány szerint a dégi kastély szabadkőműves szertartásoknak adott otthont és itt őrizték a szabadkőművesek titkos levéltárát is. Ezért a felső szinten megtekinthető nagyszabású kiállítás célja az, hogy a történelmi tisztánlátás érdekében hitelesen, eredeti dokumentumok és levéltári kutatások alapján mutassa be a szabadkőművesség eszmeiségét, valamint nemzetközi és hazai vonatkozásait. A látogató megismerkedhet a szabadkőművesség használati tárgyaival vagy akár „lapozhatja” a digitális szabadkőműves szótárt is.

A dégi Festetics-kastély és a hozzá tartozó festői angolpark az utóbbi időben több népszerű filmből is ismerős lehet: itt forgatták például a Kincsem című magyar romantikus kalandfilm számos jelentét – amelyben a főépület mellett a kiskastély és Hollandi-ház is felbukkan – és A vörös veréb című amerikai kémthriller egyes részeit is Jennifer Lawrence és Jeremy Irons főszereplésével.

Földesi László

Fotó: NÖF