Az Európai Unió által több éve létrehozott Erasmus program újabb projektjeként, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség szervezésében Olaszországba látogathatott tapasztalatcserére egy húszfős magyar csoport, amelyben séfek, megyei kereskedelmi és iparkamarák duális szakképzés szervezéssel foglalkozó szakemberei, valamint a vendéglátásban oktató tanárok vettek részt. Itáliában a Marco Polo G.E.I.E. vállalta a fogadó szervezet feladatait, a szakmai program szervezését. Egy héten át ismerkedhettek a helyi éttermek munkájával, a tanulási helyszínekkel, alapanyagokkal és a különböző technológiákkal.

Már az első nap különlegességgel szolgált, megtekinthették a résztvevők a trieszti Eataly központot, amely egyszerre mutatta meg az olasz életet és az étel, zöldség, ital kínálatot, a borgasztronómiát. A hely talán úgy mondhatjuk, egy luxus nagycsarnok lehetőségeit tárja elénk. Maga a neve az Eat és az Italy összevonásából jött létre 2002-ben, és mára az egész világon jelen van. Figyelnek a minőségre, a minőségi étkezés kultúrájára, a közvetlenségre, és a szűkebb környezetben megtermelt alapanyagok felhasználására, kínálatára, valamint a vásárlók képzésére is. Alapelvük: az étel inkább szenvedély, mint munka. Séf mutatta be az általuk kreált ízvilágú spagettit, amely minden ilyen létesítményükben ott van. További fontos célkitűzésük, hogy régi, értékes, ám használaton kívüli épületeket újítsanak fel, hogy ezekbe életet leheljenek az Eataly központok megalapításával.

Aquileia a világörökség része, látogatói azonban nemcsak ennek örülhetnek, hanem a helyi gasztronómiának is. A COCAMBO többfunkciós központban egyesül a kutatás és a képzés a jó marketing tervvel, így egy kicsiny vállalkozásból országosan elismert cég lett. Fontos a fagylaltkínálatuk, a legigényesebb alapanyagok felhasználásával. Például a citromfagyihoz Szicíliából érkezik a citrom. Középpontban a csokoládé és a kávé áll, méghozzá a kakaóbab és a kávészemek közvetlen importőreként. Tanfolyamokat tartanak gyermekeknek és elkötelezett szakembereknek egyaránt. A cég munkájában részt vesz egy magyar munkavállaló, Kiss Zsuzsanna, aki úgy érzi, sokat tanult az itt töltött idő alatt. A cégtulajdonos leszögezte, fontos a fenntarthatóság szabályainak betartása és ezt megköveteli a beszállítóitól is. Az ásványvizet például újrahasznosítható fémdobozban, vagy Afrikába éppen üvegben szállít. Ugyancsak a városban van a La Colombara étterem, amelyben helyi és olasz tradicionális ételeket kínálnak.

Történt látogatás a Bagatto sonkaüzemben, San Daniele del Friuliban. Ez a terület egyik legkisebb ilyen kézműves üzeme, ahol meg lehet ismerni a tradicionális előállítás folyamatát, és persze, ahogy mindenütt, van kóstolási lehetőség. Másik érdekesség a Ceschia lepárlóüzem, amely 100 éves tradícióval büszkélkedhet. Egykor mozgatható lepárló üstje volt a tulajnak, aki szekerével járt a gazdák között és gyűjtötte a grappának valót. Miközben láthattuk a régi felszerelést, meg lehetett tekinteni az újat. Mint elhangzott, csak a gépek változtak, a szenvedély és a türelem nem. Ötféle párlat kóstolása ismertette meg a kínálatot, köztük az 1977-es 60 fokos is ott volt. A kóstolóhelyiséget a 100 éves gépek díszítik.

Az olasz konyha elmaradhatatlan szereplője a sajt. Cormonsban a ZOFF mezőgazdasági vállalkozás révén betekintést nyerhettek a résztvevők egy gépesített, ám mégis állatbarát rendszerű állattenyésztésbe, ahol a tehenek maguk döntik el, mikor mennek az automata fejőgéphez, és az „kitessékeli” őket, ha csak a hűvösség kedvéért jelentkeztek. A telep az előállítás teljes folyamatáért bio minősítést ért el. Az állatok a gazdaságban születnek és halnak meg, ezáltal az egész egy zárt rendszerként működik. A gazdaság sajtjaival, vendéglátásával és a tejből készült kozmetikumaival tűnik ki. Antibiotikumokat, vegyszereket egyáltalán nem használnak. A céljuk az volt, hogy az állatok genetikáján változtassanak. Most már minden állatnál megjelenik az A2-es fehérje molekula, és így a tejet az eredetileg laktóz érzékenyek is fogyaszthatják. Agroturizmust ugyancsak működtetnek, és tartanak kóstolókat is.

Casanova nyomában járhattunk a Castello Di Spessa Golf Wine Resort & Spa borkóstolóján. Egyúttal ismerkedni lehetett a sokfunkciójú vendéglátóhellyel, ahol a létesítmények összessége tartalmas álomnyaralást kínálhat. 50 kis ház, 50 szállodai szoba, pincészet, egykori háborús bunker, esküvői helyszín, az egy nyáron át itt tartózkodott Casanova szobra és szobája mellett itt írta Lorenzo da Ponte a Don Giovanni szövegkönyvét. 1914-ig a kastély és környezete is az Osztrák-Magyar Monarchia része volt, területe ma is átnyúlik Szlovéniába. A bornevek a kastély múltjára utalnak.

A tanulmányút középpontja Grado városa, amelyet körbevesz a tenger, és táplál egy folyó is. A szárazfölddel híd köti össze. Bár most érződött a Covid okozta visszafogás a nyaralók számában, a partokon a kikötött vitorlások, motoros nagyobb jachtok száma azt bizonyítja, hogy egyébként élénk turistaforgalom van. Az egyik itteni étterem, a La Serenella hagyományos római ételeket készít, a történelmi olasz fogásokat. Két fiatal magyar, Bíró Vivien és László Zsolt itt tölti az Erasmus + program első három hónapos gyakorlatát, külföldi munkatapasztalatát. Ők még elfogódottan beszélnek a pár hetes kinn tartózkodásukról.

A gradói Al Doge étterem és pizzéria nemcsak az olasz lisztek és a pizza készítés bemutatója révén vált érdekessé, hanem az itteni észak olasz éttermi kultúra megismerése révén is. A beosztottak és a tulajdonos szinte családi kapcsolata minden magyar étterem és vendéglő tulajdonos számára valóban követendő példa. Az Ózdról érkezett Garda Benjamin, aki szintén az Erasmus + programmal jutott ki, elmondta, bár hiányzik a családja, jól érzi magát és sokat tapasztalt, amit a későbbiekben fel tud használni.

A Marco Polo Európai Csoport nevében dr. Ferdinando Martignano ügyvezető kérdésünkre arról beszélt, feladatuknak érzik, hogy mind a tanárok, mind a diákok számára a minőségi szakoktatást, a tanulási lehetőségeket biztosítsák. Emellett beszélt projektjükről, a Salus Konyháról, amelynek célja, hogy a minőségi, kifejezetten egy bizonyos területhez kötődő magyar alapanyagok felhasználásával olasz és magyar séfek közösen megalkossák a Salus Konyha márkával ellátott egészséges ételeket. Ezek bemutatása, ismertetése és terjesztése nemcsak Magyarországon, hanem Olaszországban is megvalósul majd a Marco Polo programjain keresztül. Barbara Bandiziol, az Erasmus + szervezője a heti szakoktatói képzés fontosságáról beszélt, hiszen ez adja a Salus Konyha projekt alapját is. A céljuk továbbá egy, az Eataly központjához hasonló turisztikai létesítmény kialakítása.

Hajós Anna