Negyedik alkalommal rendezte meg február 4-6. között a HUNGEXPO szakmai partnereivel a Sirha Budapestet, amely mint nemzetközi szálloda, vendéglátás és élelmiszerkereskedelmi szakkiállítás, régiós esemény. Három nap alatt az iparág szinte minden területével találkozhatott a vásárlátogató. Idén igen sok olasz cég hozta el kínálatát, szakipari gépeit, áruit. Természetesen a legtöbb valamilyen módon a fagyalalttal volt kapcsolatos. Olyan érdekességeket is láthattunk, mint a kenyéralapú fagylaltok, de természetesen a kávék és gépeik szintén sok kiállítónál megjelentek, valamint az olívaolaj.

Fagylalt minden mennyiségben

Natasa Ljubojev, a Venezia Giulia tartomány mezőgazdasági és kereskedelmi kamarája képviseletében a március 20-22. között sorra kerülő 14. extraszűz olívaolajok trieszti nagy kiállítására hívta fel a figyelmet. Ezer üzletkötésre, a világ minden tájáról több mint 12 ezer látogatóra, és 175 kiállítóra számítanak. Ezek alatt a napok alatt Trieszt lesz az olíva fővárosa. Olasz volt a Leone borászat sales menedzsere, Giacomo Ciccarelli, aki felhívta a figyelmet arra, hogy boraik – amelyeket itt is kóstoltatott – a legjobb olasz borok között is kiemelkedően szerepelnek. A Franciacorta Dosaggio Zero tradicionális eljárással készülő, maradékcukor-tartalom nélküli cuvee pezsgő például 90 pontot szerzett az elérhető százból, az őshonos Fiano di Avellino, amely 350 méter tengerszint feletti magasságban termett, késői szüretelésű, ugyancsak jó minősítést kapott.

Giacomo Ciccarelli a Leone tradicionális pezsgőjével

Érdekes, hogy magyar cég is megjelent olívás termékekkel. Gasztronómiai alapanyagokat kínál a tiszakécskei Olivar, méghozzá olyanokat, mint a kétfajta olívalekvár, vagy a szardíniával töltött olajbogyó. A Kotányi cég újdonságai között fűszerkülönlegességeket hozott, oranginát, citronettet, fekete szezámmagot, wok fűszerkeveréket, és recepteket is a felhasználásukhoz. A Dunakeszin működő Bahamas standja sokakat megállított mind tengeri halai, mind egyéb ételkínálata széles körével. Ugyancsak sokan tekintették meg a kiemelt támogatóként hatalmas standot megtöltő METRO árui.

A hazai Oivár cég kínálata

A kiállítás fontos része volt a fiatal, 27 év alatti szakácsok nemzetközi versenyének hazai fordulója, amelynek győztese indulhat a szeptember 25-i párizsi világbajnokságon. A Bocuse d’Or magyar döntőjét ugyancsak nagy érdeklődés kísérte, győztese, Veres István, a Babel étterem séfje, részt vehet május végén az európai döntőn Tallinban, majd a Lyon-i világdöntőn. Az utolsó napon tartották a közétkeztetési szakácsverseny országos döntőjét. Bemutatkozhattak a kiállítás időtartama alatt a különféle kenyér- és péksütemény kreációk, és desszertek, torták is. Köztük az augusztus 20-ra, az ország tortája megtisztelő címre pályázók.

Hajós Anna