Az utrechti Vakantiebeurs (turisztikai kiállítás és vásár) ebben az évben is a holland idegenforgalmi szezon indítójaként, sikeres seregszemléje volt a szakmai rendezvényeknek. A kibővített és megújított kínálatból, a szakembereken kívül, alapos tájékoztatást kaphattak az egyéni látogatók is.

A hat csarnokban összesen 1146 nagyobb utazásszervező (tour-operator), illetve utazási iroda ajánlotta a termékeit. A rendezvény négy nap alatt több mint 100 ezer látogatót vonzott. Hollandiában már korábban megdőlt az az évtizedes hagyomány, hogy az utazási ajánlatoknak megjelenített formában, már karácsonyra a családok asztalán kell lennie. Újabban mindenki megvárja a januári Vakantiebeurs turisztikai vásárt, és az ottani ajánlatok után dönt az általában kettő, esetleg három alkalommal eltöltött szabadságáról, illetve vakációjáról.

A vásár alkalmából az ország legnagyobb utazásszervezője, az ANWB (Autóklub) és az ANWR (utazási irodák szövetsége) irodái a kibővített ajánlatcsomagok mellett, szakmai konferenciákon elemezték az elmúlt évet és határozták meg az idei trendeket. Az elhangzott előadások alapján, 2019 legfontosabb tapasztalata a kijelölt környezetvédelmi feladatoknak az utazásokba átültetett teljesítése volt.

Általános tendencia, hogy „zöldíteni” kell az iparágat. Ezért például, az európai desztinációkban már jelentősen csökkent a repülőgép és az autóbusz, illetve Kelet-Európában a személygépkocsik igénybevétele. Ezzel szemben viszont, 29%-kal megnőtt a gyors és kényelmes, vasúti szállítások aránya.

2019-ben a 14,3 milliós holland lakosság 84%-a utazott átlagosan, legalább 2,1 alkalommal szabadságra, a teljes költésük pedig meghaladta a 21 milliárd eurót, amely 3,4%-kal volt magasabb az előző évinél. A felkeresett európai desztinációk átlagban 16% (Németország) és 3% (Törökország) közötti arányban emelkedtek.

De érezhető volt a nagysebességű, napi többszöri Amszterdam-London vasúti összeköttetés hatása is, ahol a Brexit „fenyegetése” ellenére, 7%-kal nőtt a szigetországba irányuló forgalom. A további tervek szerint a nagysebességű vonatokat Hollandia és Franciaország között sűrítik, illetve elindításukat Németország és Olaszország felé is megvizsgálják.

Veér Jenő