A HUNGEXPO kongresszusi és kiállítási központja adott otthont hagyományosan a 45. Utazás kiállításnak. Fontos része volt ennek a Balaton körüli kerékpáros turizmus, egy különleges tesztpálya, a megújult Városliget, valamint a külföldi díszvendég, Madagaszkár. 34 ország mintegy 160 kiállítója volt jelen a négy napon az A pavilonban, ahol a 20 ezer négyzetméteren számos érdekességgel találkozhattunk. Első alkalommal volt „fesztiválsziget”, ahol az idei hazai fesztiválok hívták fel magukra a figyelmet.

Madagaszkár 150 négyzetméteren mutatta be kincseit, természeti szépségeit. Egy életre szóló élményt ígért a standon a szakembergárda. Különleges nemzeti parkok, rezervátumok, védett területek várják az ide utazókat. Itt van a világ második legnagyobb korallzátonya. A statisztikák szerint a bolygónk növény-, és állatfajainak öt százaléka csak itt található meg. Ez a világ egyik fő biodiverzitási pontja. Jó példa erre, hogy a létező 8 majomkenyérfa fajta közül hat itt van. 294 madárfaj, és 100 lemúrfaj lakja a területet. Az ország tervezi, hogy új piacokat is meghódít; ezt a célt szolgálja a mostani kiállítási jelenléte.

  A Balaton és a balatoni kerékpárút gazdag turisztikai kínálatot nyújt. Standjukon a térséget behálózó útvonalakat, a szolgáltatásokat és a szolgáltatókat lehetett megismerni. Kipróbálhatók voltak az e-bike-ok is.

A Karavánszalon a lakókocsizás és lakóautózás legnagyobb hazai eseménye. Most a 20 kiállító 45 járművet hozott. Érdeklődés kísérte a többnyire nyitott belső tereiket is megmutató autókat.

Most itt volt az ország legnagyobb szárazföldi kikötője: hatvan kiállító jött el, csaknem száz hajóval és 70 márkát hoztak. A bemutatkozó cégek színes programmal érkeztek. Stratégiai partnerük a Magyar Vitorlás Szövetség és a Balaton Boat Show, védnökük szakmai területen a Hajóipari Vállalkozók Egylete, az autós partnerük az Audi.

A Ciprus iránt érdeklődőket Ács-Lévai Viktória, a Ciprusi Köztársaság nagykövetségének munkatársa ismertette meg a sziget természeti világával, a különleges kirándulási lehetőségekkel, az érdekes városkákkal, műemlékekkel. Nem maradtak ki a tenger nyújtotta varázslatos élmények, a gasztronómia örömei, valamint a múzeumok, templomok, apátságok, monostorok. Felhívta a figyelmet az éves kulturális eseményekre.

Szlovákia hagyományosan nagy kiállítótérrel, sok résztvevővel jelent meg most is az Utazás kiállításon. Széles kínálatukból kiemelném Nagyszombat (Trnava) történelmi látnivalóit, középkori műemlékeit, az egyszerre modern és környezetbarát várost, a kultúra és művészet helyszínét. Sona Jelinkova, a szlovák turizmus magyarországi képviseletvezetője fogadta a stand látogatót. Megemlítette, hogy Nagyszombat szakrális épületei között ott van a felújított ortodox zsinagóga, amely 2010-ben elnyerte a legszebben felújított szakrális épület díjat.

Komárom standját az információgazdag ismertetőfüzetek, a segítőkész képviselők, köztük egy magyar huszár is élénkítette. Proczeller Tamás, a helyi Tourinform iroda vezetője elmondta, a város egyre érdekesebb és színesebb program sorozattal várja az érdeklődőket. A Monostori erőd mellett most már a Csillagerőd is a látványosságaik közé tartozik: a budapesti Szépművészeti Múzeum több mint százéves gipszmásolat-gyűjteménye került ide, amelyben a háromszáz mű között az archaikus görög művészettől a XVI. századig szerepelnek kiváló másolatok. Olyan ikonikus alkotások, mint a Milói Vénusz, vagy a Laokoón-csoport. További újdonság az I. század határvédelmében fontos szerepet betöltő Brigetio római légiótábor, amelynek feltárása során látogatóközpont készült, ez múzeumként fogadja a turistákat.

Most először volt itt a Fővárosi Állatkert, és nagy érdeklődés övezte nemcsak őket, hanem a velük szemben lévő kisállatsimogatót, a varánuszt, meg a tarajos gőtét. Az utóbbiról elmondták, az allergiások számára is jó választás.

Fenntarthatóság az egészségturizmusban címmel konferenciát szervezett dr. Szegedi Andrea egészségturisztikai szakértő. A hazai gyógyfürdők egyrésze a háború hatására felemelt energiaárak miatt bezárni kényszerült hosszabb-rövidebb időre. Várják a beígért állami mentőcsomagot, amely megoldhatná a többég gondját. Most, a mérséklődő energiaárak az idei évet optimistábbá teszik.

A kiállítás látogatást igencsak megnehezítette a megközelítési lehetőség. Az Örs vezér térről a 100-as helyett 10-es buszok szállították volna a látogatókat, de a félóránként történő indulás sok ember kedvét szegte.

Hajós Anna

Fotó: a szerző és Hungexpo