A Mezőgazdasági Múzeum ideiglenes kiállításaként, kapcsolódva részben a Vadászati Világkiállításhoz, az Iparművészeti Múzeum kincseiből válogattak olyan darabokat fajanszból, porcelánból, üvegből, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak a kiállítási tematikához. A legrégebbi darab a XVI. századból fennmaradt fajansz tál, amely a rómaiak vadászat istennőjét, Diánát ábrázolja, és a belé szerelmes Aktaiont, aki szarvasként próbálja meghódítani az istennőt, miközben annak kutyái már széttépéssel fenyegetik. A mintegy harminc luxuskerámia az év végéig látható itt, tudtuk meg Radványi Dianától, a kiállítás kurátorától.

A kiállítás tárgyai magát a vadászatot ábrázolják. Műremekek, luxuscikkek abból az időből, amikor az előkelő élet mindennapjaihoz is hozzátartozott a vadak elejtése, majd az esemény ünnepélyes lezárása. Végül pedig mindezt felidézte a megterített asztalon az ezt ábrázoló étkészlet használata. Bár manapság ezeket a gyönyörű edényeket, csészéket, tálakat, tányérokat és tálcákat – ahogy itt is – a boldog tulajdonosok, vagy múzeumok vitrinekben, tárlókban tartják. A mostani kiállításon a bécsi porcelán manufaktúra XVIII. századi reggeliző készlete mellett VI. Károly német-római császár asztali szervízének egy darabja is látható. Szemet gyönyörködtető az a két kobaltkék és vörös festésű delfti fajansz váza a XVIII. század elejéről, amelyen érződik a távolkeleti porcelán hatása.

A hazai kincsek egyike az 1770 körüli, tatai gyártású, szarvas vadászatot ábrázoló fajansz tál, amely harmonizál a bécsi porcelánokkal. Egy másik tárlóban pedig a pécsi Zsolnay gyár különlegességei csodálhatók meg. A XIX. századi darabok közül is kiemelkedik az Old Ivory sorozat egy-egy remeke. Látható Klein Ármin historizáló, vadászjelenetet ábrázoló vázája is; vadászkutyával, vadkannal és vadászokkal.

Ritka kincsek és ritka szépek.

Hajós Anna