Bial Tibor, a Cseh Köztársaság nagykövete Petra Peckova, a Közép-Csehországi megye elnökasszonya budapesti látogatása és tanácskozása alkalmából fogadást adott vendége és a konferencián résztvevők tiszteletére. Ez a megye feladataiban és elhelyezkedésében hasonló Pest megyéhez. Petra Peckova üdvözlő beszédében kiemelte, örül, hogy a jelentős rendezvény partnere lehet, együttműködve a továbbiakban a hétköznapok során a magyar testvér megye városainak képviselőivel. Közösek az emlékek és a kulturális hagyományok. Most mintegy 30 középiskolai igazgató érkezett a két országból, hogy valódi együttműködést indítsanak el. A csehországi megye területén 144 község van; körbe veszik Prágát. Az elnökasszony arról beszélt, hogy nagyon fontos a két régió közötti együttműködés, a megoldások cseréje, egymás megismerése. Munkatársai felhívták a figyelmet az érintett megye szépségeire, természeti és kulturális örökségeire. Köztük a IV. Károly német-római császár által épített, és most felújított várcsoportra, a Kutna Hora-i 4400 négyzetméteres galériára, ahol évente 25 időszaki kiállítást is rendeznek.

Csupán egyetlen napig lehetett gyönyörködni két különleges szépségű koronamásolatban, amelyet a Közép-csehországi régió megrendelésére készítettek. Az eredeti császári koronát Bécsben, a Hofburgban őrzik. Valószínűleg a X. század közepén, 962. február 2-ára, Nagy Ottó koronázása alkalmából alkották meg. Mintegy 3 és fél kilós, nyolc aranylemezből áll, közülük négy a négy fő keresztény erényt ábrázolja, az igazságosságot, a bölcsességet, az alázatosságot, és az Istenbe vetett bizalmat szimbolizáló zománc figurákként. Látható rajta Dávid király és fia, Salamon, ószövetségi próféták, és két angyal között Krisztus. A latin felirat fordítása: általam uralkodnak a királyok. A koronázási ékszerek az uralkodó szellemi és világi hatalmának jelképei voltak. IV. Károly császár, és cseh király, aki 1350-ig volt a tulajdonosa, vezette be a prágai újvárosban a „szent maradványok nyilvános bemutatását”, amelyre a Húsvét utáni első vasárnapon került sor a mai Károly téren. Később a cseh koronázási ékszerekkel együtt elküldte, a hagyományok szerint erre a célra épített Karlstejn várába. Innen Luxemburgi Zsigmond szállíttatta először Visegrádra, majd Nürnbergbe. A napóleoni háborúk során jutott Bécsbe. Hitler vitette vissza Nürnbergbe. A II. világháború után az amerikai hadsereg juttatta vissza Bécsbe.

A Szent Vencel korona is IV. Károly német-római császárhoz kötődik. Cseh királlyá koronázására készíttette, kifejezve, hogy anyai ágon a Premysl uralkodóházhoz tartozik. A koronát jeles alkalmakra szánták. Eredetileg ereklyetartó volt, a felső kis keresztje Jézus töviskoronájának egy darabkáját rejtette. A koronát jelenleg is a Szent Vitus székesegyházban őrzik Prágában. Kamrájához az államfőnek, a cseh parlament két háza elnökeinek, a miniszterelnöknek, a prágai főpolgármesternek, a prágai érseknek és a székesegyház dékánjának van egy-egy kulcsa.

Hajós Anna