Az idei évben megújult a Bahart őszi menetrendje. Az utószezonban a települések közötti menetrendi hajójáratokkal szeptember 11-ig 11 útvonalon közlekedhettek az utasok, és a sétahajók is még 11 kikötőből indultak.

Bár a végleges számvetésre még várni kell, annyi már látható, hogy a Bahart számára jó eséllyel az elmúlt két évtized legnagyobb utasforgalmú éve lehet az idei. Ugyanez a tendencia látszik a kerékpárszállításban is. A társaság a forgalomnövekedés egyik okát abban látja, hogy számos olyan újdonsággal várta idén az utasokat, amelyek a főszezonnal sem értek véget, és az őszi időszakban online kedvezményekkel, koncertekkel, kulturális programhajóval, gasztrokomppal és megújult menetrenddel vártak – és még várnak – mindenkit a fedélzetre.

Szeptember 12. és 25. között már az őszi menetrend szerint jártak a hajók hat útvonalon, míg a sétahajók hét kikötőből indultak. A hajóstársaság a megújult menetrend mellett több új programhajót is indított az érdeklődőknek az őszi időszakban. Szeptemberben ezen kívül, minden szombaton 11-kor indul Keszthely hajóállomásáról a Kulthajó, október 8-án pedig az érdeklődők a Gasztrokomp fedélzetén „körbekóstolhatják” a Balatont.

A nyári főszezon végéig, szeptemberig 10%-kal nőtt a személyhajók forgalma, 20%-kal többen váltottak jegyet séta- és programhajókra, és 6%-kal többen utaztak kompon, mint tavaly. A 2021-es, évtizedes rekordot megdöntő hajózási szezonhoz képest is tovább nőtt idén a társaság utasforgalma, hajózási szolgáltatásait az év első nyolc hónapjában 1,8 milliónál is többen vették igénybe.

A Bahart személyhajóin 60 ezerrel többen utaztak, mint tavaly ilyenkor, s összesen több mint 640 ezren utast regisztráltak. Közülük 475 ezret a menetrendi hajók szállítottak, a legtöbben a Siófok–Balatonfüred–Tihany, valamint a Fonyód–Badacsony útvonalon utaztak, de népszerű volt a Balatonboglár és Révfülöp közötti járat, valamint Balatonföldvárról is sokan keltek át Tihanyba, Balatonfüredre. A Bahart séta- és programhajóit augusztus végéig majdnem 160 ezer utas választotta, ami ötödével több, mint a tavalyi szezonban. Közülük több mint 22 ezren választották a bulihajókat és 8500-an a „varázshajókat”.

A bulihajók iránti érdeklődés kiemelkedően nagy, 76%-os növekedést mutatott az év legerősebb napja augusztus 13. volt, amikor több mint 20 ezren utaztak ezeken a hajókon. A Szántód és Tihany között közlekedő komp a nyár végéig összesen 1 millió 185 ezer utast, 365 ezer járművet és 95 ezer kerékpárt szállított. Itt az utasok száma, mint már említettük 6%-kal, a járműveké 3,5%-kal, a kerékpároké pedig 6,4%-kal haladta meg az előző évit. Érdekes egybeesés, hogy a legforgalmasabb nap ennél a szolgáltatásnál is augusztus 13. volt, több mint 19 ezer utassal.

A Bahart vezérigazgatója, Veigl Gábor szerint az idei főszezonban hamar népszerűvé vált a társaság online jegyvásárlási lehetősége, amellyel több mint 47 ezren éltek, a Kajla programban pedig 5300 gyerek utazott díjmentesen.

Földesi László

Fotó: Bahart