Hajós Alfréd tervei alapján eklektikus stílusban, 1915-ben épült fel Debrecen belvárosában az Aranybika szálló, amelynek teljes körű felújítására tervpályázatot írtak ki.

A tervpályázat célja az egykori Aranybika szálló teljes körű felújításának, átalakításának és bővítésének megtervezése volt. A több mint egy 100 éves szálló épülete új találkozási pontja lesz az oktatási és kulturális tevékenységnek. Itt lesz ugyanis a jövőben a Mathias Corvinus Collegium (MCC) tehetséggondozási és oktatási programjainak debreceni központja.

Az MCC már 24 helyen van jelen a Kárpát-medencében a tehetséggondozás minőségi formáját megvalósító oktatási-nevelési programmal. Az általános iskolától az egyetemig hatezer diák vesz részt a programjaikon. Debrecenben 2020-tól vannak jelen, és több mint 300 diákot oktatnak. Azért vannak ott minden megyében, mert programjaikat földrajzilag is közel akarják vinni a diákokhoz,

Az MCC küldetésének tekinti, hogy olyan nagy múltú, használaton kívüli, sokszor leromlott állapotú épületeket újítsanak fel az MCC otthonául, mint például a patinás Aranybika szálló, amely korábban nemcsak hotelként, hanem közösségi, kulturális térként is működött. Az épület felújítására kiírt tervpályázat hivatalos eredményhirdetését szeptember 22-én tartották meg Debrecenben.

A bírálóbizottság az öt érvényes pályaműből a Ferencz Marcel Ybl-díjas építész által vezetett Napur Építészeti Iroda Kft. pályázatát ítélte a legjobbnak, amely építészeti szempontból valódi választ ad az MCC szellemiségének megjelenítésére, és a zsűri szerint a nyertes pályamű teremtette meg leginkább az összhatást az épített környezettel. A pályázatra egyébként hat épülettervet nyújtottak be, de ezek közül egy pályaművet kizártak.

A díjnyertes pályamű mellett nem adtak ki második díjat, viszont két pályázat megosztott harmadik helyezést ért el, két pályamunkát pedig megvásároltak. Bár az eredeti épület tervezője, Hajós Alfréd nem tervezett még egy szárnyat, a jövőben mégis egy az MCC oktatási programjának befogadására alkalmas, új épületrésszel bővülhet a létesítmény. Emellett közterületi zöldfelület létrehozásával, a tömbbelső revitalizációja is megvalósul.

Papp László polgármester szerint, az ikonikus épület teljes körű műemléki megújulásának örülhet a város minden lakója. Az Aranybika a múltban Debrecen kulturális, társadalmi életének egyik fontos központja volt és az lesz a jövőben is a város központjában. A polgármester azt is elmondta, a városlakók nem szerették meg, nem fogadták el a szálló szocializmusban épült, „modern” szárnyát, amelyet ezért most le fognak bontani.

Földesi László

Fotó: MCC