A belvárosi Napfényes étterem és rendezvényhelyszín 15 éve piacvezető Magyarországon. A Ferenciek tere 2. alatt kialakított vendéglátóhelyről Kováts Zoltán társtulajdonos és kreatív séf ismertette a MÚOSZ turisztikai és gasztronómiai szakosztálya előtt a létrehozás és fenntartás elveit, beszélt kínálatukról, a felhasznált alapanyagokról.

Mint mondta, ő maga 2004-5 óta vegán. Küldetésének érzi, hogy minél több emberhez eljuttassa a „napfényes” életérzést. A fiatalok egy része az állatok szeretete, mások vallási okokból, ismét mások egészségügyi szempontból lesznek vegetáriánusok. Az eltelt 15 év alatt mintegy egymillió vendégük volt, köztük sok a törzsvendég, még Új-Zélandról is jöttek visszatérők. Nemzetközi és magyar konyhát visznek, mindent vegán megvalósítással. Már 10 alkalommal rendeztek a hat világvallás vezetői számára kerekasztal-beszélgetést összejövetelt, minden alkalommal más közérdekű témában. Naponta kínálnak menüt, valóban mérsékelt áron, és vállalják a házhoz szállítást. Érdekes a napi étlapjuk, amelyben a fokhagymás parajlevestől a magyaros zab fasírtig sok-sok minden szerepel, de tisztán növényi alapanyagokból. Alkalmanként háromtagú zenekar játszik. A földszinten nyolcvan férőhelyes előadótér került kialakításra, ahol egymást követik az érdekesnél érdekesebb programok. Ahogy elhangzott, itt különleges ételek és kivételes események vannak. Korpuszné Szedlmayer Beáta kulturális igazgató beszélt arról, hogy olyan műsorokon lehet részt venni, mint a világzenei szakrális körtánc, az öröméneklés, amelyet kezdőknek és haladóknak tartanak, és nem fontos az sem, hogy az illető tud-e énekelni, elég, ha szeret.  Szülők és pedagógusok hallgathatják a tanulási nehézségekről tartott előadást, amely segíthet gondjaikon. Máskor élvezhetnek élménybeszámolókat nagy utazásokról, felhangzanak minden idők legszebb filmzenéi, van verses könyvbemutató, és gyerekek, felnőttek csodálhatják a bűvész mutatványait.

A 15 év alatt 100 esküvőt tartottak különböző és különleges helyszíneken. Kedveltek a főzőtanfolyamaik. A Facebookon 170 videóreceptjük szerepel, húszezer követővel. Az étterem látogatói az értékelés során mindig kiemelik az itt dolgozók barátságosságát. Mint a tulajdonosok megjegyezték, ott mindenki vegetáriánus és sok éve együtt dolgoznak, baráti a légkör.

Hajós Anna