A több évtizedes hagyományhoz igazodva idén is húsvétkor, pontosabban április 15-én, Nagyszombaton, ünnepélyes megnyitóval kezdődött meg a balatoni hajózási szezon.

A Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) vezérigazgatója, Veigl Gábor a Szent Miklós zászlóshajón tartott szezonnyitó sajtótájékoztatóján ismertette a részvénytársaság idei terveit. Mint elmondta, a kedvező időjárásnak és a Balaton népszerűségének köszönhetően a tavalyi rekordév után további forgalomnövekedés tapasztalható a kompokon, ahol 2022 első három hónapjában a tavalyi év azonos időszakához képest, 23%-kal nőtt a szállított utasok száma.

Az immár 176. szezonban a meglévő flotta modernizálása tovább folytatódik. A környezetvédelmi és üzemanyag-fogyasztási motorkorszerűsítések mellett a Szigliget hajón, a Badacsony katamaránon, a Szántód hajón és a 95. születésnapjára készülő Tünde nosztalgiahajón lesznek jelentősebb felújítások.

A flotta további bővítése az első ütemben két új komp és két új katamarán építésével valósul meg. A hajók várhatóan 2022-ben érkeznek a Balatonra. Az első komp sikeres üzempróbái után megkezdődik a szállításra való visszabontása, míg az első katamarán festési és gépészeti szerelési munkái után hamarosan megtörténik a vízre tétel is. Amennyiben a Balaton vízállása lehetővé teszi, a hajók szállítására május közepén kerülhet sor.

Az idei szezonban a keleti medencében megújult kínálattal jelentkezik a Bahart: a megszokott Siófok–Balatonfüred–Tihany útvonal helyett közvetlen járatok indulnak Siófok–Balatonfüred, valamint Siófok–Tihany között, melynek köszönhetően az utasok gyorsabban eljuthatnak a célállomásukra. A főszezonban így napi kilenc, pénteken és hétvégén pedig napi tíz hajójárat indul Siófok és az északi parti városok között.

Balatonfüred és Balatonföldvár között közvetlen járatok közlekednek majd, és a hajók megállnak Tihanyrévben is. A programhajó kínálatban, augusztusban heti kettő helyett már három bulihajójárat indul a legtöbb kikötőben, és a gyerekeknek szóló Varázshajó is további indulási időpontokkal bővül.

Folytatódik a Bahart szolgáltatásainak fejlesztése is, s ennek jegyében a megújult arculattal a kikötőkben, a hajókon, offline és online felületeken és a Bahart honlapján is találkozhatnak az érdeklődők. A büfékben neves balatoni borászatok borai és helyi kézműves sörök is kaphatók lesznek, a hagyományos programválasztékot pedig a partnerek közös programjai, koncertek, bulik, valamint kulturális, sport- és gasztroesemények színesítik.

2022 egyik leginkább várt újdonsága az online jegyvásárlás, amely a tervek szerint májusban indul. Idén az utasok már online jegyelővétellel is helyet tudnak biztosítani a személy-, séta- és programhajókra. A Bahart a jelenlegi háborús helyzet ellenére is jó szezonban reménykedik, mert a koronavírus-járvány enyhül, és az emiatt bevezetett korlátozások megszűnésével megnőhet a turisták és helyi lakosok hajózási kedve.

Földesi László

Fotó: Bahart