Koch Gáborné, Danica hűséges típus. 15 évesen kezdett dolgozni a Vörösvári úti cukrászdában, és napjainkban, mint aranykoszorús cukrászmester vezeti ugyanazt az üzletet. Pedig, mint mondta, rosszul kezdődött az egész, ugyanis első nap leejtette a tálcát nyolcvan krémessel. Mégis őt választotta akkori mestere, hogy dolgozzon vele. Most már negyven éve készíti a finomabbnál finomabb süteményeket, és két lánya is itt dolgozik. Napjainkban felértékelődött a szakmája, de ezen belül is megbecsült és kiemelkedő tagja ennek a foglalkozásnak és ipartestületének. Részt vesz a szakmunkás- és a mestervizsgáztatásban is. Sajtótájékoztatón ismerkedhettünk meg szakmai múltjával, elért eredményeivel.

Brüll Béla kiváló cukrászmesternél tanult, majd szakmunkásvizsgáját 1972-ben tette le. Ezután is hű maradt a mesterhez, és az üzlethez is, ahol a gyakorlati tudnivalókkal ismerkedett. Alig négy év kellett, hogy sikeres mestervizsgát is tegyen, 1982 óta pedig önálló kisiparosként vezeti a cukrászdát.

– Nagyon fontosnak érzem a vendégek visszajelzését, öröm, ha elégedettek. Az üzletben tábla jelzi, hogy tisztességes vállalkozás a miénk. Hiszen nem luxuscikk a sütemény. Egyszerre követem a régi tradíciókat és nyitott vagyok az új irányzatok felé is. Az ipartestület megválasztott országos szakmai elnökének.

– Úgy hallottuk, a nagyon sikeresnek bizonyult „Év fagylaltja” verseny kezdeményezője és szervezője ön volt, valamint a Dobos C. József díj is a nevéhez fűződik…

– Igen. Mindig törekszem arra, hogy új dolgokat is kitaláljak. Egy dolog fontos, hogy mindkét fél, a vendég és mi is elégedettek legyünk és mosolyogjunk. Ugyancsak elengedhetetlen a jó működéshez a bizalom megléte a munkatársakban.

– Mennyire más egy tradicionális, klasszikus cukrászda és a szállodaipari cukrászatok kínálata?

– A szállodák cukrászainak lehetőségük van a külföldi tanulmányutakra, és nincs anyagi kötöttség, csak a „művészet” a sütemények, torták, és bármilyen kínálat terén. Mi, bár újítunk is, de megtartjuk a hazai kedvelt süteményeket. Tartunk nosztalgia napokat, amikor a kínálatunkban a specialitásaink szerepelnek: a Rigó Jancsi, az indiáner, a képviselőfánk, az oroszkrém torta, a csokoládétorta, a napsugár torta, a Zacher torta, amit mindenki dicsér, mignonok, a párizsi teasütemények, pogácsák. De készítünk például mediterrán pogácsát szárított paradicsommal, olajbogyóval.

– És mitől hungaricum a magyar, hagyományos cukrászda?

– Mert sehol máshol nincs ilyen, inkább a pékségekben árulnak süteményt, vagy a szállodákban. Ez a beülünk, beszélgetünk és kóstoljuk a sok-sok finomságot, csak itthon létezik.

Egy ilyen süteménysor már eleve cukrászdába csábít…

Hajós Anna