Sajtóbeszélgetésen találkozhattak a Széchenyi Gyógyfürdő megújult és újra megnyitott pálmaházában a turisztikai újságírók és az Utazás kiállítás szervezői, valamint díszvendégei. Szüts Ildikó, az esemény házigazdája, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezérigazgatója elmondta, a helyszín, ahol beszélgetünk, Budapest öt történelmi fürdőjének egyike. Nyolc hónapig voltak zárva, ez az egész cégre 22 milliárdos bevételkiesést hozott. Most indul újra az élet, bízik abban, hogy mindenki megtalálja a számára legelőnyösebb szolgáltatásukat.

Tihanyi Klára, a Hungexpo stratégiai és üzletfejlesztési igazgatója ugyancsak a Covid okozta nehéz helyzetet ismertette, hiszen ők 18 hónapig nem tarthattak rendezvényeket. Igaz, ezt az időszakot kihasználták új pavilonok építésére, és a megújulásra. Már érzékelik, hogy a következő évekre is van kereslet a szolgáltatásaikra. A mostani kiállítást az újrakezdés és a biztonságos utazás jegyében tartják. Külön kívánnak foglalkozni a közönségprogramokkal, a hátizsákos, valamint az extrém turizmussal.

A kiállítás külföldi díszvendége Egyiptom, amelyről előbb egy kisfilm, majd Mohamed El Shinawy, az ország budapesti nagykövete beszélt. A két ország között az oltottság igazolására megfelel a QR kódos kártya, ezzel be lehet lépni Egyiptomba. Aki nem rendelkezik ilyennel, 72 órás negatív PCR tesztet kell felmutatni. 12 éven aluli gyerekekre nem vonatkozik ez a megkötés. Kiemelte a kínálatukban szereplő 3000 kilométernyi tengerpartot, amely a rekreációs turizmus fontos helyszíne, a világörökségeket, a sportolási lehetőségeket, fesztiválokat és rendezvényeket, a vonzó időjárást, és a konferenciaturizmus lehetőségeit. A nemzeti jövedelmüknek a turizmus a legfontosabb bevételi forrása, a munkavállalók nagy száma dolgozik ezen a területen. Megemlítette, hogy a vallási turizmus résztvevői a keresztény, a kopt, a zsidó és az iszlám kegyhelyeket is látogathatják. Az ökoturizmus iránt érdeklődőknek javasolta az oázisok megtekintését.

Veszprém és a Balaton 2023-ban Európa kulturális fővárosa lesz. Terveikről, a készülődésről Markovits Aliz, a projekt vezérigazgatója egy kisfilm bemutatása után részletezte a régióval együtt benyújtott pályázat sikere érdekében megtett lépéseket. Lesznek fesztiválok a megyeszékhelyen és a régióban, most próbaként kortárs irodalmi fesztivál, amely jövőre nemzetközi lehet; megújulnak a kiállítóterek, folyik a szakemberek továbbképzése. Idén már megvalósítják a „mentőmellény projektet”, vagyis a fürdési lehetőségek közelében a Balatonnál kihelyezett, és ingyenesen használható fürdőmellények lesznek. Különösen fontossá vált ez a suposok megszaporodása miatt. A mostani utazási kiállításon amatőr hajóépítők munkáját, és a végeredményt lehet megcsodálni.      

Dr. Szegedi Andrea az Utazás kiállítás keretében megrendezendő Egészségturizmus szakmai konferencia programjáról elmondta, az eseményre március 4-én kerül sor a G pavilonban. A biztonságos utazás témaköréhez kapcsolódva az akadállyal élők utazásáról, valamint az egészségturizmusról, ennek keretében a gyógyturizmusról folyik majd a tanácskozás. Megismerhetők a hazai és a nemzetközi tendenciák, trendek. A lakosság hét százaléka érintett az akadálymentesítés igénybevételében; ők „spéciként” jelölik meg ezt, és ismertetik tapasztalataikat. Külföldi szakértők beszélnek arról, hogy máshol milyen lehetőségeket kínálnak számukra. A második programrész foglalkozik az egészségturizmussal, a világjárvány miatt átalakult vendégkörrel, az új szolgáltatásokkal, együttműködési formákkal és az új kihívásokkal, mint például a munkaerőhiány.

A kiállítás hazai díszvendége a Tisza-tó és térsége. Képviseletében Kücsön Gyula, mint fel nem fedezett értékről beszélt a tóról és a tájról. Az eredetileg mesterségesen kialakított víztározót a természet átvette és csodává alakította. Jövőre lesz 50 éves az ökológiai különlegesség, amelyet 60 kilométeres kerékpárút vesz körbe. Értékeiket, újdonságaikat, és kínálatukat bemutatják most az Utazás kiállításon.

Érzékelik, hogy az emberek a természetbe menekülnek; a járvány megemelte ezt az értéket. Mintegy százezer kerékpáros volt náluk tavaly.

Kurucz Sándor a Magyar Vitorlázó Szövetség nevében a kapcsolódó rendezvény, a Boat Show programját ismertette. Mint mondta, ez az esemény a vitorlázók életében a „szárazföldi kikötő”, ahol találkozhatnak egymással és a látogatókkal. Ő is kiemelte a mentőmellény fontosságát, különös tekintettel a suposokra. A vitorlás versenyek továbbra is sikeresek, a nevezések száma is ezt mutatja.

Hajós Anna