De pótolhatod! Louis Armstrong születésnapjára emlékezik az egész világ dzsesszkedvelőinek tábora minden év augusztus elején. Az amerikai dzsessz-zenész 1900-ban született, pályafutását New Orleansban kezdte, és világsikert ért el nemcsak hangszerének mesteri megszólaltatásával, hanem jellegzetes, rekedtes énekével is. Az afroamerikai kulturális eredetű zene a szabadság érzetét kelti hallgatóiban, az erre táncolókban. Az évforduló alkalmával került sor a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban a szlovákiai Funny Fellows (Vidám fickók) koncertjére. A „Kecskemét Jazzfőváros” rendezvényre érkező tíz ország 150 zenésze között jött, és lépett fel ez az együttes itt is augusztus 2-án, pénteken, majd vasárnap Kecskeméten. Az öt muzsikus hangszeres szólistaként ugyancsak bizonyított, és olyan életörömöt sugárzott a játékuk, hogy magával ragadta a közönséget.

„Oh Yeah Day” volt a műsor címe, jelezve az élet igenlését, azt az érzést, ami egy magával ragadó koncert során elkapja az embert.  Az ezt a nevet viselő mozgalom 2010-ben indult, hogy Armstrong születésnapján a klasszikus jazzt, amely örömzenéből lett koncertmuzsika, világszerte ünnepeljék. A nemsokára 25 éves, öttagú pozsonyi zenekar kellemes humorral és élvezetes játékkal igazolta hírét. Övék lett 2014-ben „az év CD-je” elismerés a szlovákiai közönségszavazás eredményeként – egy pillanatra mi is láttuk az albumot: a zenekarvezető Roman Féder a trombitájának a hangját alakította vele egy vidám pillanatban. Ő és a zenészek: Marek Berky (klarinét, szaxofon), Pavel Ivicic (harmonika) Milan Rucek (dob) és Daniel Valasek (szouszafon – ez a tuba variánsa) korhű ruhában, a jellegzetes csíkos ingben, piros csokornyakkendőben, nadrágtartós szmokingnadrágban már az első percekben megteremtették a szving hangulatot, amit improvizációikkal, a hangszerek egymásnak felelgetéseivel csak fokoztak. A műsorukban törekedtek az amerikai mellett az európai, sőt közép európai dzsessz bemutatására is. Hallhattunk például Ira Gershwin, Armstrong világszerte ismert szerzeményeiből, az orosz cigányzenéből az Ocsi csornijet, a Koldusoperából Bicska Maxi dalát, ez Armstrong kedvence volt, de szlovák, cseh számokat, sőt egy Karády Katalin által népszerűsített, a „Jó, ha szól a rádió” címűt ugyancsak. 

Élvezetes este volt, köszönhetően a múzeumnak is, amely az érdeklődők számára lehetővé tette az ingyenes koncertlátogatást. Telt ház örült ennek.

Hajós Anna