A közelmúltban megérkezett Magyarországra az utolsó, spanyol gyártmányú vasútvillamos is, így hamarosan a teljes, immár tizenkét szerelvényből álló flotta az utasok rendelkezésére áll Hódmezővásárhely és Szeged között.

Mindez egyben lehetővé teszi, hogy további járatokkal egészüljön ki a menetrend, és munkanapokon, a reggeli legforgalmasabb időszakban még sűrűbben közlekedjenek a vasútvillamosok. A MÁV tájékoztatása szerint, az új közlekedési eszköz egyre népszerűbb az utasok körében: szeptemberben már 160 ezer utazáshoz választották a közösségi közlekedés eme új megoldását, és a tendencia októberben is folytatódott.

A Hódmezővásárhely és Szeged közötti vasútvillamos-rendszer lényege, hogy a két város közötti vasúti pályát, valamint a Szegeden kiépült villamoshálózatot felújították és összekötötték, Hódmezővásárhelyen pedig kiépítették a városi villamospályát. Mivel a két város nem rendelkezik villamosított vasúti kapcsolattal, olyan hibridműködésű szerelvényeket állítottak forgalomba, amelyek a nyílt pályán dízelmotorral haladnak, a városokon belül pedig az ott kiépített, elektromos energiaellátást használják.

A 37 méter hosszú, 71 tonnás, 216 férőhelyes járművek Valenciából érkeztek Magyarországra. A komfortos, alacsonypadlós és akadálymentes CityLink vasútvillamosok a kor követelményeinek megfelelően korszerű utastájékoztató-rendszerrel, légkondicionált, világos, tágas utastérrel, valamint korszerű fedélzeti biztonsági kamerarendszerrel rendelkeznek. A két multifunkciós térben kerekesszékkel közlekedő utasok, kerékpárok vagy babakocsik szállítása is biztosított.

A kivitelezés részeként Hódmezővásárhelyen 94 autó számára P+R parkolót és 900 férőhelyes kerékpártárolót alakítottak ki. A vasútvillamos Szegeden a pályaudvartól az 1-es villamos vonalán közlekedik, és a 135-ös számú Szeged–Békéscsaba vasútvonalon halad tovább Hódmezővásárhelyre. Itt villamosüzemre váltva, a városon keresztül halad a nagyállomásig. A járatokat a MÁV-Start üzemelteti.

A szakemberek a mostani új menetrend összeállításakor kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy a reggeli bővítésen túl, jobb csatlakozást biztosítsanak a MÁV és a Volán által üzemeltetett járatokhoz. Így például, az egyik esti járat menetrend-változásával több idejük marad az utasoknak átszállni az utolsó Budapestről érkező IC-járatról. Késő este egy vasútvillamos járat Szeged vasútállomásról 23:24-kor indul Szeged, Rókus vasútállomás felé, így a Budapestről késő este beérkező utolsó Napfény IC utasai kényelmesen átszállhatnak. A járat csütörtöki, pénteki és szombati napokon hosszabb útvonalon közlekedik, és 0:15-kor érkezik meg Hódmezővásárhely vasútállomáshoz.

A vasútvillamos jegyértékesítési csatornáinak rendszere is teljessé vált, miután a járműveken elhelyezett fedélzeti automatákból bankkártyás fizetéssel megvásárolhatók az egyszeri utazásra érvényes jegyek. Emellett a jegyvásárlási helyszínek köre is kibővült. A MÁV-Start a hódmezővásárhelyi autóbusz-állomásra is olyan új vasúti jegykiadó-automatát helyezett ki, amellyel a vasútvillamos-díjtermékek is elérhetők. Szegeden pedig a Mars téri autóbusz-állomáson szintén megválthatják az utasok a vasútvillamosra érvényes menetjegyeket és bérleteket a Volánbusz által üzemeltetett belföldi vasúti partneri pénztárban.

Az egyszeri utazásra érvényes jegyek és a bérletek az utazás megkezdése előtt természetesen megvásárolhatók a MÁV-appban és az Elvirán keresztül is, valamint a kihelyezett jegykiadó automatákból, amelyek a vonal mentén megtalálhatóak. A jegyek és bérletek – a kerékpár- és kutyajegy kivételével – érvényesek a Szeged–Békéscsaba vasútvonal Hódmezővásárhely és Szeged közötti szakaszán közlekedő vonatokon is. A vasútvillamos bérletek érvényesek továbbá a Volánbusz kijelölt járatain a Szeged és Hódmezővásárhely közötti szakaszon is.

2022. október 29-étől új menetrend szerint közlekednek az autóbuszjáratok is, amelyek számos megállóhelyen 5–9 perces átszállási idővel csatlakoznak a Szeged felé/felől közlekedő vasútvillamos járatokhoz. Szeged és Hódmezővásárhely között egyébként az autóbuszok és a vasútvillamos járatok napközben együttesen 15 percenként indulnak, de tanítási napokon Hódmezővásárhelyről a reggel 6 óra15 perc és 7 óra közötti időszakban, a vasútvillamos járatokkal és a Volánbusszal együtt, ötpercenként biztosítanak eljutási lehetőséget Szegedre. A hétvégi időszakban a vasútvillamoshoz csatlakoztatva új éjszakai buszjáratok is közlekednek.

Földesi László

Fotó: MÁV-Start